Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Pravilan zagriz garantuje zdravlje zubi

Pravilan zagriz garantuje zdravlje zubi

Pravilan zagriz jamči zdravlje zubi srijeda

Položaj zuba u čeljusti uslovljen je genetskim faktorima, silama koje nastaju prilikom žvakanja, odnosom gornje i donje čeljusti, jezika i obraza i faktorima koji djeluju tokom rasta i razvoja.

Nažalost, velik broj djece ima problema s rastom zuba. To je katkad posljedica loše navike korištenja dude varalice i nakon što zubići izbiju, sisanja palca, griženja noktiju, grickanja unutrašnje strane obraza ili nepravilnog položaja pri spavanju.
Neki zdravstveni problemi takođe utiču na položaj zuba, npr. hronična upala krajnika zbog koje dijete teško diše. Disanje, gutanje i izgovaranje pojedinih glasova pritom je takođe otežano.

Nepravilan zagriz estetski kvari crte lica, ali još je veći problem što nepravilan položaj zuba olakšava njihovo pomicanje u čeljusti te ih čini osjetljivijim na vanjske uticaje. Zubi u neutralnom, to jest pravilnom položaju, trpe najmanje opterećenje prilikom zagriza. Kod nepravilno postavljenih zuba, uslijed neravnomjerno raspoređenih sila, može doći do njihovog loma ili, u odrasloj dobi, do paradontoze (povlačenja zubnog mesa, pri čemu se ogoljuje vrat zuba).
Prije se smatralo da se aparatić stavlja tek kad djetetu izrastu trajni zubi, ali došlo se do spoznaje da je višestruko korisnije kad se aparatić upotrebljava ranije, dakle već na mliječnim zubima.

Prehrana utiče na razvoj zuba

U današnje vrijeme djeci se nudi mekana i usitnjena hrana, pa se zubi i čeljust ne razvijaju dovoljno. Dolazi do zbijanja zubi, a neki čak ni ne izrastu, dok se oni koji su izbili češće kvare. Preoporučuje se djeci davati hranu koja nije previše usitnjena kako bi je dijete moglo žvakati. Tako će se razvijati mišići usne šupljine i sami zubi.

Poremećaji u rastu zuba vidljivi su već i kod prvih zubića To, međutim, ne mora uvijek značiti da se neće ispraviti tokom rasta susjednih zuba. Ne oslanjajte se na vlastitu procjenu, ako posumnjate u pravilan položaj djetetovih zubića, odvedite ga ortodontu na pregled.
Nepravilno pomicanje čeljusti i nepravilno raspoređeni zubići mogu otežati disanje i stvoriti probleme u izgovoru. Usto se može poremetiti i probava, jer dijete ne može zubima pravilno sažvakati hranu.
Uočite li da dijete škrguće zubima u snu (bruksizam), da diše na usta i da mu se zubi krivo preklapaju, obavezno se posavjetujte s ortodontom.

Idealna dob za aparatić

Idealna dob za nošenje aparatića kod većine djece je razdoblje kad se mliječni zubi izmjenjuju s trajnima.
Zubi se mogu ispravljati cijeloga života, ali najbolje je za zdravlje zubi i čeljusti da se to učini već u djetinstvu, između dvije faze intenzivnog rasta. Kao što smo već  spomenuli, tako nešto je moguće i mnogo ranije ako ortodont procijeni da je to nužno za pravilan razvoj zuba.

Izvor: roditelji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top