Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Pravilna oralna higijena

Pravilna oralna higijena

Redovna i pravilna oralna higijena utiče na zdravlje  zuba. Uklanjanje naslaga u ustima potrebno je da bi  se spriječio nastanak karijesa. Mikroorganizmi u ustima  potrebni su za održavanje ravnoteže bakterijske flore usne šupljine i imunološkog sistema. Međutim, njihovo štetno djelovanje počinje kada se njihovim razmnožavanjem stvaraju kiseline koje štete zubnoj caklini. Upravo zato važno je steći naviku pravilne oralne higijene, a to podrazumijeva pravilno pranje zuba.

Pravilno pranje zuba

Odaberite onu četkicu za zube koja odgovara vašim potrebama. Vodite računa o tome da s odabranom četkicom možete obuhvatiti sve zubne površine i najudaljenije dijelove usne šupljine. Obavezno vlakna četkice neka budu od sintetičkih materijala jer takva omogućavaju veći efekat čišćenja. Za kvalitetno održavanje higijene usta nije dovoljno samo redovno čistiti zube već je potrebno usavršiti i pravilnu tehniku. Vlakna četkice treba postaviti pod uglom od 45 stepeni tako da se dio vlakana nalazi na desnima, a druga polovica na zubu. Glavu četkice lagano pokrećite kružno ili u horizontalnom pravcu. Četkicu treba  mijenjati svaka dva do tri mjeseca.

Korišćenje interdentalne četkice

Za teže dostupna mjesta preporučuju se interdentalne četkice a noročito su prikladne  osobama koje nose ortodontske aparatiće ili fiksne nadoknade.

Korišćenje zubnog konca

Zubni konac je potrebno koristiti najmanje jednom dnevno. Zubni konac koristi se na način da 30 cm omotate oko srednjih prstiju obje ruke te ga prihvatite kažiprstom i palcem, ali ostavite slobodno 3 do 5 cm. Palcem usmjeravate konac između gornjih zuba, a kažiprstom između donjih. Konac nježno uvodite u međuzubni prostor, omotajte ga oko zuba i lagano povlačite gore – dole. Kod čišćenja zuba zubnim koncem vodite računa o tome da više puta prelazite obje zubne površine, ali isključivo s čistim dijelom konca.

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta

Pored redovnog pranja i čišćenja zuba, za najefikasniju zaštitu od karijesa preporučuje se  tečnost za ispiranje usne šupljine. Redovno ispiranje usta uništava štetne bakterije koje mogu izazvati plak, upalu desni i zubni karijes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top