Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Priprema keramičkog rada za athezivno cementiranje

Priprema keramičkog rada za athezivno cementiranje

Prije cementiranja keramiku je potrebno očistiti i odmastiti. Nakon toga keramika se kondicionira. Kod keramika s većim udjelom stakla u tu svrhu se koristi pjeskarenje i 9,5%-tna fluorovodična kiselina koja se nanosi na veznu površinu te se ostavi da djeluje 60 sekundi nakon čega se ispire. Na taj način se stvara mikroretentivna površina koja omogućuje prodiranje cementa čime se poboljšava veza. Keramike sa manjim udjelom stakla, poput infiltracijskih i oksidnih, otporne su na djelovanje kiseline te se kod njih preporučuje samo pjeskarenje česticama Al2O3 kako bi se mehanički nahrapavila površina.

Nakon kondicioniranja se na keramike s višim udjelom stakla preporučuje nanijeti silan (SiH4)  koji pojačava hemijsku vezu između keramičke površine i adhezivnog cementa čime raste vezna čvrstoća . Za promociju hemijske veze keramika s nižim udjelom stakla, kao što je cirkonij-oksid, kod kojih silan nema učinka koriste se za to predviđeni primeri kao što je npr. Zirconia Primer. Na tržištu postoje univerzalni promotori veze (npr. Monobond Plus) koji sadrže kombinacije različitih funkcionalnih skupina – čime omogućuju ojačavanje veze s bilo kojim restaurativnim materijalom – od metala do keramike.

Svi kompoziti, pa tako i kompozitni cementi, podliježu inhibiciji polimerizacije kisikom, što znači da površinski sloj (oko 100 µm) koji je za vrijeme polimerizacije u kontaktu s kisikom iz zraka ostaje nepolimeriziran. Kako bi se to spriječilo, preporučuje se područje uz rub nadoknade neposredno nakon uklanjanja viška cementa premazati glicerinskim gelom koji blokira pristup kisika te se nakon potpunog stvrdnjavanja ispire vodom.

IZVOR: Sonda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top