Rak vilice

Rak vilice ponedeljak

Bol u vilici i oteknuće uzrokuje mnogo vrsta nekancerogenih cista. Često su smještene blizu utisnutog zuba mudrosti pa iako nisu kancerogene, svojim širenjem mogu razoriti znatna područja čeljusne kosti. Čini se da se neke vrste cista ponovo javljaju.

Odontomi su nekancerogene izrasline stanica od kojih nastaju zubi, koji izgledaju poput malih, nepravilnih dodatnih zuba. Budući da mogu zauzeti mjesto normalnih zuba ili se ugurati tamo gdje se nalaze normalni zubi, često se hirurški uklanjaju.

Rak vilice često uzrokuje bol i tupi ili neobični osjećaj, na neki način osjećaj kao da je u ustima anestetik. Rtg se uvijek ne može razlikovati rak vilice od ciste, nekancerogenog rasta kosti ili raka koji se širi iz nekog drugog mjesta u tijelu. Rtg obično pokazuju nejednake granice raka vilice i mogu pokazati da je rak uništio korijene obližnjih zuba. Obično je potrebna biopsija da se potvrdi dijagnoza raka vilice.

Liječenje

Izbjegavanje prekomjerne upotrebe alkohola i duhana može spriječiti većinu slučajeva raka usne šupljine. Izglađivanje hrapavih ivica slomljenih zuba ili njihovo obnavljanje je druga mjera sprječavanja. Ima dokaza da antioksidantni vitamini, kao što su vitamini C i E i beta-karoten mogu dodatno doprinijeti zaštiti, ali su potrebna dodatna istraživanja.

Uspjeh liječenja raka usne šupljine i usne uveliko zavisi od toga koliko daleko je rak napredovao. Rak usne šupljine se rijetko širi u udaljena mjesta tijela ali sklon je zahvatiti glavu i vrat. Stopa izlječenja je visoka ako se čitav rak i okolno normalno tkivo ukloni prije nego se proširio u limfne čvorove. Ako se rak proširio u limfne čvorove, izlječenje je mnogo manje vjerovjatno. Prilikom hirurškog zahvata uklanjaju se čvorovi ispod i iza vilice i uzduž vrata kao i rak u usnoj šupljini. Hirurški zahvat zbog raka usne šupljine može biti izobličujući i psihološki traumatičan.

Osoba sa rakom usta ili vrata može se podvrgnuti terapiji zračenja i operisati ili samo zračiti. Terapija zračenjem (radioterapija) često uništi pljuvačne žlijezde i ostavlja usta osobe suhima što može dovesti do kvarenja zuba i drugih problema. Ako vilične kosti izložene zračenju dobro ne zarastaju, probleme sa zubima treba liječiti prije terapije zračenjem. Svaki zub koji  bi mogao biti problematičan se vadi kako bi se omogućilo vrijeme za izlječenje.

Ljudima koji provode terapiju zračenjem zbog raka usne šupljine važna je dobra oralna higijena. Takva higijena uključuje redovne preglede i brižnu kućnu njegu uz dnevnu primjenu fluorida. Ako osoba konačno izvadi zub, da rana u vilici bolje zaraste može pomoći liječenje kisikom pod povišenim pritiskom (hiperbarična komora).

Za rak usne šupljine hemoterapija ima ograničenu uspješnost. Glavna uporišta liječenja su hirurgija i zračenje (radioterapija).

 Izvor: vasdoktor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top