Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Razlozi pojačane osjetljivosti zuba

Razlozi pojačane osjetljivosti zuba

Kod zdravih zuba, sloj zubne cakline štiti krunu zuba. Ispod linije desni nalazi se sloj koji se zove cement zuba čiji je zadatak štititi korijen zuba, a ispod cakline i zubnog cementa nalazi se dentin. Dentin je rjeđi od cakline i cementa, a sadrži veliki broj malih tubula (šupljih cjevčica i kanala).

Kada dentin, cement ili caklina počinju gubiti svoja zaštitna svojstva, tada hrana, piće i zrak kroz tubule dolaze direktno do živčanih završetaka skrivenih ispod desni. I javlja se poznata neugodna bol.

Uzrok osjetljivosti zuba mogu biti:

  • karijes
  • oštećena caklina
  • oštećeni zubi
  • istrošeni zubni ispuni (plombe)
  • upaljeno zubno meso i gingivitis
  • izbjeljivanje zuba.

Kada ste se uvjerili da patite od pojačane osjetljivosti zuba, vrijeme je i da učinite nešto po tom pitanju. Evo i nekoliko rješenja pomoću kojih osjetljivost zuba možete držati pod kontrolom.

  1. Zubna caklina prva je linija odbrane zuba. Vrlo je lako možete uništiti ako zube četkate prečvrsto i pregrubo. Zbog toga obavezno koristite mekanu četkicu za zube. Ako vam je caklina oštećena, pripazite da je dodatno ne oštećujete i pokušajte izbjegavati žvakanje bombona, slatkih žvaka, gaziranih sokova i pića punih šećera. Radije konzumirajte namirnice kao što su sir, povrće, voće i jogurt. Ta će hrana ovlažiti usta i pomoći u borbi protiv bakterija. Kod oštećene cakline česta pranja zubi neće vam pomoći, već odmoći. Nakon jela kiseline nagrizaju zubnu caklinu i treba joj neko vrijeme da se oporavi, a četkanjem tokom oporavka je možete samo dodatno ugroziti.
  2. Nakon tretmana izbjeljivanja zuba vrlo lako se može javiti osjetljivost. Ako već imate osjetljive zube, izbjeljivanje bi trebali odgoditi.
  3. Paste za zube koje se reklamiraju kao rješenje za bijele zube u sebi često sadrže vodikov peroksid (hidrogen), sastojak koji takođe može narušiti čvrstoću zubne cakline. Pročitajte sastojke i prestanite ih koristiti ako sadrže hidrogen. Na tržištu postoje zubne paste dizajnirane baš za osjetljive zube. Sadrže sastojke koji blokiraju putovanje boli izvana prema živcima zuba.
  4. Jedino stomatolog može ukloniti karijes, popraviti vam istrošeni zubni ispun (plombu) ili riješiti problem uništenog zuba. Stomatološka ordinacija prvo je mjesto koje morate posjetiti kada vam nešto nije u redu sa zubima.

Pravilno provođenje oralne higijene te redovne posjete stomatologu najbolja su zaštita zdravlja zubi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top