Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Razlozi za ortodontsku terapiju

Razlozi za ortodontsku terapiju

Nepravilan položaj zuba i nepravilan zagriz nisu bolest i od njih se ne umire, ali oni donose određene rizike za gubitak zuba. Zbijeni zubi teže se mogu dobro očetkati te je veća mogućnost nastanka karijesa i upale zubnog mesa, koja za rezultat može imati gubitak čeljusne kosti oko zuba i rasklimavanjee zuba. Nepravilni prijenos sila žvakanja, zbog nepravilnog položaja zuba, kao posljedicu može imati pretjerano opterećenje potpornog aparata zuba – parodontnog ligamenta i okolne čeljusne kosti, zbog čega dolazi do gubitka kosti, povlačenja zubnog mesa i rasklimavanja zuba.

Razlozi za ortodontsku terapiju mogu biti  funkcijska ograničenja, bolovi, nelagode, narušeno žvakanje, govor, održavanje higijene zuba, onemogućavanje obavljanja svakodnevnih fizičkih aktivnosti te odmaranje.

Međutim, vrlo je izražen psihosocijalni uticaj nepravilnog položaja prednjih zuba, što je jedan od najčešćih razloga  ortodontske terapije. Pacijenti sa istim ili sličnim probemima  se žale na narušenu kvalitetu života jer se srame pokazivati svoje zube, susdržavaju se  pri smijanju i kontaktu  s drugim ljudima. Često razmišljaju o izgledu svojih zuba, proučavaju ga u ogledalu i na fotografijama te u kontaktima s drugim ljudima zure u njihove zube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top