Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Revizija endodontskog liječenja

Revizija endodontskog liječenja

revizija-endodontskog-lijecenja-ponedeljak

Cilj endodontskog liječenja je odstraniti uzročnike upale iz pulpnog prostora, spriječiti upalnu reakciju oko vrha korijena, ukloniti simptome i spasiti zub koji bi inače bio izvađen. Međutim, kod endodontski liječenih zuba može se ponovno pojaviti periapikalna upala i zub može postati osjetljiv na zagriz. To se može dogoditi nakon dužeg vremenskog perioda, ponekad nakon više godina.

Uzrok ponovne upale je prodor zaostalih iritirajućih tvari iz korijenskog kanala do kojeg dolazi nakon što s vremenom popusti  ispun u kanalu.

Terapija ovog stanja je tzv. revizija endodontskog liječenja, a sastoji se od ponovnog čišćenja i dezinfekcije korijenskih kanala te ponovnog punjenja. Nakon odstranjivanja iritirajućih tvari iz korijenskih kanala i postavljanja novog ispuna, periapikalna upala se povlači i bolni simptomi nestaju.

Revizija ne mora uvijek biti uspješna – u slučaju da kanal nije zadovoljavajuće očišćen i zatvoren zbog anatomskih karakteristika (npr. izražene zakrivljenosti), iste poteškoće koje su otežale provođenje prvobitne endodontske terapije mogu otežati reviziju i uzrokovati ponovni neuspjeh. Stoga se kod zuba kod kojih je endodontska terapija bila iz bilo kojeg razloga otežana može očekivati i teža revizija s više teškoća i komplikacija. Ako se upala ne povuče ni nakon revizije, u određenim se slučajevima može pokušati operativno odstraniti vrh korijena (apikotomija).

Ako  apikotomija nije moguća ili se procjeni da neće dati rezultate, zub više nije moguće liječiti i potrebno ga je izvaditi.

IZVOR: www.mojstomatolog.com.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top