Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sindrom pekućih usta

Sindrom pekućih usta

Sindrom pekućih usta predstavlja kompleksan poremećaj koji karakteriše osjećaj žarenja ili pečenja jezika, gornjeg dijela usne šupljine, desni, unutrašnjeg dijela obraza, usana i grla.

Problem je prvi put uočen 1935. godine, ali zbog nedostatka istraživanja nije objašnjen. Tek početkom 21. vijeka posvećana mu je veća pažnja, te je International Health Society sindrom pekućih usta definisao kao “intraoralnu pekuću senzaciju nepoznatog etiološkog uzroka”.

Poremećaj se često naziva drugim imenima, kao što su stomatodinija, stomatopiroza, glosopiroza, glosodinija, bolna usta, bolan jezik i oralna dizestezija. Različiti nazivi, zapravo, ukazuju na lokalizaciju i jačinu bola.

Sindrom pekućih usta je veoma česta pojava. Procjenjuje se da od nje pati oko 15 odsto odrasle svjetske populacije, pri čemu je 7 puta izraženiji kod žena. Kod djece i tinejdžera je veoma rijedak.

Sindrom pekućih usta mogu da izazovu brojni faktori. Anemija, usljed nedostatka gvožđa i vitamina B, je čest pokretač problema. Kod žena uzročnik može biti hormonski poremećaj u periodu menopauze. Naime, potvrđeno je da je najveći broj registrovanih slučajeva kod žena između 60 i 69 godina starosti, ali se prvi simptomi javljaju 3 godine prije početka klimaksa.

S obzirom na to da u više od 50 % slučajeva nije otkriven tjelesni pokretač, uzročnici mogu biti i psihološki faktori. Odnosno, stres, anksioznost i depresija.

Isto tako, pored opštih, postoje i pokretači lokalnog porijekla kao što su mobilne totalne proteze, kao i osjetljivost na amalgam.

Osjećaj pečenja i bolnih nadražaja su karakteristični simptomi. Obično se javljaju iznenada, ujutru da bi se u toku dana njihov intenzitet pojačavao i dostižu svoj maksimum u kasno poslije podne. Kod pojedinih pacijenata su slabiji te se manifestuju u vidu peckanja i utrnulosti. Prate ih promjene u čulu ukusa, naročito je izražena pojava gorkog i metalnog ukusa. Kod 50 % oboljelih prisutna je i kserostomija, tj. suvoća usta.

Sindrom pekućih usta ne dovodi do vidljivih kliničkih promjena na sluznici usne šupljine, pa nije lako utvrditi njegov uzrok.

Dijagnoza se postavlja detaljnim pregledom usne duplje, ali i razgovorom sa pacijentom o svakodnevnim navikama, načinu ishrane, pa i lijekovima koje koristi. Sindrom pekućih usta utiče na kvalitet života, zato na vrijeme potražite pomoć specijalista parodontologije i oralne medicine kako bi otkrili pravi uzrok problema i sproveli odgovarajuću terapiju kako bi se neprijatni simptomi otklonili.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top