Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sistemske komplikacije prilikom primjene lokalnih anestetika

Sistemske komplikacije prilikom primjene lokalnih anestetika

Lokalni anestetici su najčešće korišteni farmaceutski preparati u stomatologiji, a ujedno i jedni od najsigurnijih ako se pravilno primjenjuju. Ipak, primjena svakog lijeka povezana je s izvjesnim rizicima, komplikacijama i neželjenim efektima koji se mogu manifestovati kod pojedinaca. Kod svih farmaceutskih preparata, uključujući lokalne anestetike, u otprilike 68 posto pacijenata, primjenom uobičajene doze za odrasle osobe postiže se željeni klinički efekat. Kod 95 posto pacijenata željeni će se klinički efekat postići s blago povišenom ili blago sniženom dozom. Samo mali postotak pacijenata zahtijeva dozu koja je veća od uobičajene potrebne za postizanje željenoga kliničkog efekta. Međutim, postoje i osobe kod kojih je za postizanje željenoga kliničkog efekta potrebna doza manja od normalne. Kod tih pacijenata moguće je očekivati pojavu reakcija koje upućuju na predoziranje.

Sistemske komplikacije prilikom primjene lokalnih anestetika mogu prouzrokovati toksične i alergijske reakcije.

Toksične reakcije pojaviće se ako se postigne prevelika koncentracija anestetika u tijelu.Na razvoj toksičnih reakcija utiču: izbor lokalnog anestetika, koncentracija lijeka i ukupno primijenjena količina, način primjene jer slučajno ubrizgavanje lokalnog anestetika u krvnu žilu je najčešći uzrok toksičnih reakcija, jača prokrvljenost i na kraju dob pacijenta zato sto djeca i stariji ljudi češće reaguju toksičnim reakcijama na lokalni anestetik.

Alergijske reakcije na lokalne anestetike su rijetke i mogu se manifestovati promjenama na koži, anafilaktičkom reakcijom ili kasnom reakcijom preosjetljivosti. Neki pacijenti na injekciju lokalnog anestetika reaguju bljedilom, znojenjem, tahikardijom, mučninom i gubitkom svijesti. Nekada je teško  procijeniti jesu li to alergiske reakcije  ili strah od infekcije i samog zahvata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top