Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Smjena zuba kod djece

Smjena zuba kod djece

smjena zuba kod djece cetvrtak

Sa rastom kostiju glave i vilica, stvara se prostor u koji će se smjestiti veći, stalni zubi. Mehanizam pojavljivanja zuba iz kosti vilice u usnoj duplji još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Kod mlječnih zuba uz to ide i topljenje (resorpcija) korjenova – pod pritiskom stalnih, a potom  njihovo ispadanje.

Šta su mlječni zubi ?

Prvi se najčešće pojave donji prednji zubići koje zovemo sjekutići ili jedinice. Poslije njih niču ostali zubi, jedan po jedan, i zovemo ih mlječni zubi. Pitate se zašto se zovu mlječni? Zato što su bijele boje kao mlijeko, a možda i zato što djeca stvarno piju puno mlijeka.

Kada je pravo vrijeme za smjenu zuba?

Period smjene zuba takođe nije precizan i u velikoj mjeri zavisi od toga kada su se pojavili prvi mlječni zubi. Već od pete godine, može da se očekuje pojava prvih stalnih zuba. Najčešće su to donji prvi sjekutići, ali ponekad prethode prvi donji kutnjaci (šestice). Prvi kutnjaci niču iza mlječnih zuba, jer nemaju svoje prethodnike. Što se ranije uoči njihovo pojavljivanje, to prije treba da se uradi preventivni zahvat – zalivanje fisura (pukotina na površini zuba koja služi za žvakanje, «pogodna» za razvitak bakterija), čime se spriječava razvoj najčešće vrste karijesa. Stalni kutnjak može da bude zahvaćen karijesom i prije nego što se u potpunosti pojavi u vilicama.

Kad zubić počne da se klati 

Pre nicanja stalnih zuba, mlječni prethodnik počinje da se klati. Ponekad to smeta djeci, pa ga još više rasklaćuju – što ne predstavlja veći problem, osim ako to ne rade prljavim rukama i na taj način unose infekciju u usta.

Da li bi roditelji trebalo nešto da preduzmu ako zubi kasne sa smjenom?  

Postoje i suprotne situacije, kada i pored poodmaklog vremena ne dolazi do smjene zuba, ili je jedan od zuba već iznikao a parnjak nije ni krenuo. Postoje različiti razlozi zakasnjele i otežane smjene zuba, ali je najbolje da stomatolog specijalista otkrije o čemu se radi, odnosno da postavi pravu dijagnozu i predloži kako da se problem rješi.

Ko može i smije da vadi mlječne zube? 

Zub može sam da ispadne, ali i da se drži za meka tkiva, iako je već potpuno rasklaćen. Tada je poželjno da ga stomatolog izvadi, jer može da dođe do ispadanja u nezgodnom trenutku i posljedičnog udisanja. Sve ostalo, čak i gutanje zuba – ne predstavlja veći problem. Rasklaćeni zub može da izvadi i roditelj, i vaspitač… Jedino treba voditi računa da ruke budu čiste, a najbolje je da se vađenje obavi uz pomoć komadića sterilne gaze. Inače, mlječni zub se klati jer nema korijen, pa ispadanjem rasklaćenog zuba ili njegovim vađenjem – ne može ništa da zaostane u ustima.

Da li treba nešto preduzeti nakon vađenja mlječnog zuba?

Ponekad se po uklanjanju rasklaćenog zuba vide bjeličaste tvorevine, koje potiču od krune stalnog «zamjenika». Sa ispadanjem ili vađenjem rasklaćenog zuba, nema značajnijeg krvarenja. Takođe, ne postoji opasnost od infekcije, jer usna duplja posjeduje izuzetne odbrambene mehanizme. Nije potrebno da se bilo šta preduzima, osim da se ne iritiraju usta i ne unosi infekcija prljavim rukama. Uostalom, mlječne zube su generacijama vadile bake, deke i roditelji – bez bilo kakvog straha i problema, a «zubne vile» su nakon toga donosile mališanima poklončić, jer su bili dobri.

Naravno, kada je dijete mnogo uplašeno, bolje je otići kod stomatologa, koji će da otkloni strah i uz površinsku anesteziju potpomogne smjenu zuba, odnosno izvadi mlječni zub. Ukoliko nije došlo do topljenja korena, a mlječni zub se ne klati u dovoljnoj mjeri, pokušaj vađenja je previše bolan.

Da li može nešto da se preduzme ako zubi niču nepravilno? 

Ono što može da zabrine je nepravilno nicanje zuba, što se najčešće dešava kod stalnih donjih sjekutića. U tom slučaju, mlječni zubi se ne klate jer su srasli za kosti, ili nije došlo do topljenja korjena, a stalni zamjenici niču iza njih, prema usnoj duplji. Važno je da roditelji posmatraju usta djeteta pa, čim primjete nepravilno nicanje, da se jave specijalisti dječije stomatologije. Mlječni zubi moraju što prije da se uklone, a stalni zubi usmjere na pravo mesto, pošto može da dođe do ozbiljnog poremećaja u položaju zuba. Ovakva deca su ozbiljni kandidati za nošenje protezeGornji zubi mogu nepravilno da niču tako što se postavljaju iza donjih (umjesto ispred njih), a to se naziva ukršteni zagrižaj. I u ovom slučaju je važno da se dijete odmah odvede kod stomatologa, jer je moguće da se pravac zuba promjeni prije nego što se postave u konačnu griznu ravan. Ako se to ne uradi, potrebno je da dijete nosi protezicu za ispravljanje zuba.

Običaji kod nas: ŠTA DA SE RADI SA MLJEČNIM ZUBIĆEM KOJI JE ISPAO?

Kada bebi nikne prvi zubić, običaj je da joj se kupi nešto u bijeloj boji: čarapice, benkica, majica, kapica… Kada mama i tata o tome obavjeste bake i deke, prijatelje i rodbinu – očekuje se da i oni, kada dođu da se «uvjere», donesu nešto na poklon, ali isključivo bijele boje. Razlog zašto se insistira na bjeloj boji je vjerovanje da će tako djetetu zubići biti bjeli, a samim tim i zdravi.

Vi možete da u poseban dnevnik zapisujete datume kada je koji zubić nikao, kao i šta ste tim povodom kupili bebi, a šta je dobila na poklon od drugih. Kroz neku godinu, biće vam zabavno da se podsjetite tog perioda, naročito kada vašem mališanu počnu da ispadaju mlječni zubi. Tada postaje aktuelna vila Zubićka. Djetetov zubić obavezno stavite pod jastuk, i dok ono spava – vila će umjesto zuba da mu «ostavi» novčić. To može da bude i neki drugi poklon, ali je u svakom slučaju lijepo da se taj događaj obilježi.

Pretpostavlja se da je ovaj običaj uveden da bi dijete prevazišlo strah od ispadanja, tj. smjenjivanja mlječnih zuba stalnim, ali i da bi se radovalo tome. Naravno, dijete se raduje poklonu koji će dobiti, ali je važno da se strah «seli» u drugi plan. Danas postoje i brojne knjige na ovu temu, a uz neke se dobija specijalna kutijica za čuvanje zubića. No, možete da ih čuvate u bilo kakvoj kutijici – koju ćete, naravno, da namjenite baš u tu svrhu. Tako ćete i kada dijete odraste moći zajedno sa njim da se podsjetite kako su izgledali njegovi prvi zubi.

Običaji u svijetu: ŠTA DA SE RADI SA MLJEČNIM ZUBIĆEM KOJI JE ISPAO?

  • U Engleskoj i Americi djeca stavljaju zub pod jastuk. Po njega dolazi “vila” i ostavlja djeci poklončiće.
  • U Poljskoj, djeca svoje mlječne zubiće zasade u bašti, jer se vjeruje da će tako novi stalni zubi bolje rasti i biti jači.
  • U Rusiji, mlječne zube zovu i mišji zubi, pa prvi zub koji im ispadne, djeca stavljaju pod krevet da ih nađu miševi.

Izvor: yumama.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top