Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Suhoća usta – xerostomia

Suhoća usta – xerostomia

Suhoåa usta

Suhoća usta može biti akutna, kratkotrajna i prolazna ili može trajati duže vrijeme pa čak i doživotno, što zavisi o uzrocima i načinu liječenja.

Kratkotrajna suhoća usta traje obično samo toliko dugo koliko traje i uzrok. Pojavljuje se u stresnim životnim situacijama ili u stanjima napetosti, straha ili depresije, nakon kratkotrajnog uzimanja određenih lijekova, u stanjima s povišenom tjelesnom temperaturom i dehidracijom organizma. Takođe i disanje na usta kao i nedovoljna stimulacija aktivnosti žlijezda slinovnica (npr. konzumiranje mekane hrane), pušenje cigareta i alkohol mogu dovesti do suhoće usta.

Dugotrajna suhoća usta ili potpuni gubitak sline posljedica su trajno oštećene funkcije žlijezda slinovnica. To mogu uzrokovati različite sistemske bolesti: šećerna bolest, autoimune bolesti vezivnog tkiva, posebno Sjögrenov sindrom, ciroza jetre, bolesti centralnog i perifernog živčanog sistema, brojni lijekovi, zračenje u području glave i vrata, kemoterapija, i određene zarazne bolesti (HIV, hepatitis C).

Uzroci suhoće mogu biti brojni i raznovrsni. Suhoća usta jedan je od prvih simptoma šećerne bolesti i imunološkog poremećaja Sjögrenovog sindroma. Kao posljedica oštećenja žlijezda slinovnica pojavljuje se kod bolesnika koji su bili podvrgnuti terapiji zračenjem u području glave i vrata i predstavlja vrlo teško stanje. Takođe i brojni lijekovi mogu uzrokovati suhoću usta. Danas je poznato više od 500 lijekova koji za nuspojavu imaju suhoću, a među njima najbrojniji su lijekovi za regulaciju visokoga krvnog pritiska, diuretici, antihistaminici i lijekovi za liječenje različitih psihičkih poremećaja. Bez obzira na uzrok i trajanje suhoće usta, sve osobe s ovim problemom trebale bi se obratiti svom stomatologu i što prije započeti liječenje kako bi se izbjegle brojne komplikacije koje se razvijaju u ustima kad nema dovoljno sline.

Suhoåa usta1

Oralni simptomi

Osim suhoće, pacijenti se žale na pečenje sluznice, bol ili na promjenu ili nedostatak osjećaja za ukus. Povećana je potreba za pijenjem vode tokom jela, pojavljuju se poteškoće sa žvakanjem i gutanjem, a osoba izbjegava jesti suhu hranu. Bolesnici sa Sjögrenovim sindromom u kojem je zahvaćeno i vezivno tkivo, žale se i na suhoću očiju, a žlijezde slinovnice (parotide) postaju vidljivo povećane. Kako kserostomija napreduje, pojavljuju se upalne promjene na sluznici usta i oštećenja. Sluznica usnica je istanjena, puca i ljušti se. Obrazna sluznica je vidljivo naborana, jezik je crven i gladak, a uz to se bolesnici žale na jako pečenje sluznice. Sluznica usana lijepi se za zube, a kod manipulacije protezama može lako doći do oštećenja sluznice.Sve te komplikacije kserostomije nastaju i razvijaju se brzo, što znatno utiče na kvalitetu oralnog i opšteg zdravlja. Zbog toga se suhoća usta ne smije smatrati trivijalnim problemom i liječenje treba započeti što prije. Težina komplikacija kserostomije često produžava liječenje i poskupljuje ga pa se stalno ispituju nove terapijske mogućnosti i traže novi, efikasniji i sveobuhvatniji lijekovi lokalnog djelovanja i s najmanje nuspojava koji će smanjiti suhoću usta i spriječiti razvoj mogućih komplikacija.

Liječenje kserostomije sprovodi se zavisno od uzroka i stepena oštećenja slinovnica. U praksi, ono je često usmjereno na palijativnu terapiju kako bi se olakšali simptomi i spriječile oralne komplikacije. Praksa nošenja i povremenog vlaženja usta flaširanom vodom tokom dana, što je postalo popularno, takođe može pružiti olakšanje. Kod kuće, češće ispiranje usta vodom, ili ispijanje gutljaja vode tokom jela može pomoći ublažiti simptome suhoće usta.

Kad je kserostomija posljedica lijekova, preporuka je zamijeniti lijek ili smanjiti dozu u dogovoru s nadležnim lijekarom. To je od pomoći ako zamjenski lijek nema sličan način djelovanja.

Danas je dostupno nekoliko pristupa liječenju suhoće usta i to preventivni pristup, simptomatsko liječenje, lokalna stimulacija izlučivanja sline, sistemska stimulacija izlučivanje sline.

Ako patite od suhoće usta poznatog ili nepoznatog uzroka obratite se svom stomatologu ili porodičnom doktoru!

Suhoća usta nije uobičajeno stanje usne šupljine i treba se liječiti!

Izvor: zdrav-zivot.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top