Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sve što trebate znati o zubima

Sve što trebate znati o zubima

Upoznavanje s osnovama zuba, njihovom anatomijom i funkcijama, pomaže u razumijevanju dentalnih problema i dentalnih usluga koje služe za njihovo uklanjanje.

Tokom odrastanja imamo dvije vrste zuba: mliječne i trajne. Mliječni zubi rastu do treće godine, a počinju se klimati u šestoj godini, kada počinju ispadati i stvarati mjesta za trajne zube. Trajni zubi počinju rasti između 6 i 12 godina starosti, a većina odraslih osoba ima 32 trajna zuba.

Sastav i vrste zuba

Zube izgrađuju mekana i tvrda zubna tkiva, te se sastoje od četiri glavna dijela.

  • Caklina je vanjski dio zuba koji je ujedno i najtvrđi dio zuba
  • Dentin se nalazi ispod cakline i formira oblik zuba. Sastavljen je od živih stanica koje luče mineralne tvari
  • Pulpa je mekano zubno tkivo koje čini unutrašnju strukturu zuba. Kroz pulpu prolaze krvne žile i živci
  • Cement je sloj mineralizovanog vezivnog tkiva koji prekriva pulpu i čvrsto povezuje korijen zubi s desni i čeljusti
  • Peridontni ligament – tkivo koje pričvršćuje zube uz čeljust

Znate li da postoje 4 vrste zuba koji oblikuju naš osmijeh i pomažu u nam u govoru i jelu? Svaka vrsta zuba ima drugačiji oblik, položaj i različitu funkciju u usnoj šupljini.

Vrste zuba dijele se u sljedeće kategorije:

Sjekutići

Sjekutići formiraju većinu našeg osmijeha. Ima ih ukupno osam i smješteni su u centralnom, prednjem dijelu oralne šupljine (četiri u gornjoj, četiri u donjoj čeljusti). Njihova glavna funkcija je uzimanje zalogaja hrane te komadanje, rezanje i usitnjavanje hrane koju konzumiramo. Sjekutići su tanki i imaju uski rub prilagođen za usitnjavanje hrane.

Očnjaci

Očnjaci zu zubi koji se počinju razvijati nakon sjekutića, a njihova glavna karakteristika je oštrina. Ima ih četiri i glavna funkcija je vezana za trganje i komadanje kompaktnije i žilavije hrane. Raspoređeni su po dva očnjaka u donjoj čeljust (rastu prvi) i dva u gornjoj čeljusti s obje strane. Očnjaci su naši najduži zubi s jednim, dugim korijenom.

Pretkutnjaci

Pretkutnjaci su smješteni do očnjaka i služe za žvakanje i mljevenje hrane. Ima ih ukupno osam četiri u gornjoj, četiri u donjoj čeljusti. Pretkutnjaci rastu od desete godine nadalje.

Kutnjaci

Kutnjaci su najveći zubi u ustima, plosnatih površina koji se koriste za žvakanje i usitnjavanje hrane u male, lako probavljive komadiće. S primarnom funkcijom meljenja hrane, kutnjaci se nalaze u zadnjem dijelu oralne šuljine.

Sveukupno imamo 12 kutnjaka, po šest kutnjaka u svakoj čeljusti, i tri na svakoj strani. Za razliku od prednjih zuba, koji su oštri i šiljati za bolje griženje, kutnjaci imaju zaobljene vrhove za žvakanje.

Vodite brigu o svojim zubima provođenjem redovne oralne higijene, zdravom prehranom i izbjegavanjem štetnih namirnica i navika te redovnom posjetom svog stomatologa. Zdravi zubi su imperativ za cjelokupno zdravlje i naravno, lijep osmijeh!

IZVOR: orto-nova

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top