Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Valplast i vironit proteze

Valplast i vironit proteze

Valplast je ustvari  termoplastični najlon koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv te se zato koristi za izradu fleksibilnih proteza. On je biokompatibilan što znači da se odlično podnosi u ustima i da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Takođe ovaj materijal ima visok stepen elastičnosti.  Još jedna važna stvar je i njegova izuzetna estetika koja se postiže zahvaljujuci tome što je svijetlo roza boje pa se u potpunosti uklapa u boju prirodnih desni.

Zbog svih navedenih osobina ovog materijala moguće je izraditi parcijalnu protezu koja je mnogo tanja od obične pločaste tako da se neuporedivo bolje prilagođava situaciji u usnoj duplji i bolje naleže na desni i ravnomernije prenosi pritisak žvakanja. Nema žičanih kukica, ne dovodi do povlačenja desni, pojave parodontopatije ili ostećnja preostalih zuba karijesom.Takođe estetski je skoro nevidljiva i ne stvara probleme pri govoru i jelu, tako da se pacijenti veoma brzo i lako navikavaju na njeno prisustvo u ustima.

Pored Valplast proteze veoma često se koristi i parcijalna skeletirana proteza.To je maksimalno redukovana proteza čiju osnovu čini metalni skelet. Nazivaju je jos i Vironit ili Vizil proteza što u stvari označava samo imena legura od kojih se ona može izrađivati. Ona je tehnološki mnogo savršenija i biološki mnogo prihvatljivija od parcijalne pločaste proteze.

Skeletirana proteza skoro potpuno fiziološki prenosi pritiske žvakanja, oslanjajući se ravnomerno i na desni i na zube, pa tako praktično čuva preostale prirodne zube i vilicču kost. Umesto žičanim kukicama za zube se vezuje najcešće livenim kukicama ili nekim drugim retencionim elementima. Zbog redukcije veličine proteze smanjen je osećaj stranog tela u ustima tako da pacijenti imaju mnogo bolji osjećaj ukusa i termičkih nadražaja. Takođe mnogo je lakše i bolje održavanje oralne higijene. Smetnji u govoru ima samo kratko vreme po dobijanju proteze. Kao i Valplast proteza i ona se primanjuje kod svih tipova krezubosti koje nije moguće rješiti fiksnim protetskim radom ili ugradnjom implantata. Radi se i kada postoje veći i vidljivi koštani defekti na vilicama a da nema mogućnosti za njihovo operativno rješavanje ili kada su preostali zubi parodontopatični u toj meri da se izrazito klate.

Pravilnom izradom ovih vrsta parcijalnih proteza i nadoknadom izgubljenih zuba postiže se rehabilitacija funkcije žvakanja, govora i gutanja kao i očuvanje preostalih zuba i njihovih potpornih tkiva. Sprečava se poremećaj međuviličnih odnosa a time i očuvanje funkcije viličnog zgloba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top