Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zdravi zubi sa fiksnim ortodontskim aparatom

Zdravi zubi sa fiksnim ortodontskim aparatom

Zdravi zubi sa fiksnim ortodontskim aparatomSvi Vi koji nosite fiksni ortodontski aparat znate kako je teško održavati temeljnu i pravilnu oralnu higijenu. Kada se oralna higijena ne održava na pravi način, često se pojavljuju problemi sa desnima, a u nekim slučajevima nakon završenog ortodontskog tretmana se javlja karijes na mjestima gdje su bile bravice

Da se tako nešto ne bi dogodilo i vama nudimo Vam nekoliko savjeta i preporuka kako i sa kojim pomoćnim sredstvima treba održavati pravilnu oralnu higijenu. Za detaljnu njegu usta potrošićete malo više vremena, ali vas zato čeka zaslužena nagrada: lijepi, pravi i zdravi zubi.

Rub desni

Da bi izbjegli upalu i krvarenje desni sa mekom četkicom čistimo ivicu desni. Četkicu postavljamo koso na ivicu desni i sa malim kružnim pokretima, bez jakog pritiska, četkamo zube. Da bi smo efikasno uklonili plak sa ruba desni a da pri tom ne povrijedimo desni koristimo najmekšu četkicu Curaprox CS 5460 “ultra soft”.

Bravice

Mjesta oko bravica kritična su za razvoj karijesa. Zato ih moramo temeljno očistiti. Bravice četkamo posebnom zubnom četkicomCuraprox CS 5460”orto”.  Ova četkica ima vlakna sa udubljenjem i zato je odlična za čišćenje fiksnih ortodontskih aparata. Četkicu prislonimo koso prema aparatu i sa malim kružnim pokretima čistimo gornju i donju stranu.

Za čišćenje područja oko bravica i ispod žice može se koristiti četkica Curaprox CS Single, interdentalne četkice ili posebni zubni konac. Najbolje bi bilo isprobati sva tri načina prije nego što odlučimo koji je za nas najpovoljniji i najjednostavniji za upotrebu.

Mjesta koja se nalaze ispod žice teško su dostupna vlaknima četkice, zato za ta područja koristimo četkicu s jednim snopom vlakana Curaprox CS 1006 ili Curaprox CS 1009. To je zaobljena četkica koja efikasno čisti predjele oko bravica, mjesta gde je velika vjerovatnoća da će se pojaviti karijes.

Za čišćenje oko bravica i ispod žice možemo koristiti i super konacCuraprox DF 845 ili Thornton sa sunđerom , koji temeljno odstranjuju zubne naslage sa kritičnih mjesta. Sunđer je napravljen od mnogo tankih niti i djeluje kao krpa za poliranje kritičnih mjesta.

Čišćenje kritičnih mjesta oko bravica i ispod žice moguće je i sa interdentalnim četkicama. Preporuka je da koristimo četkice CPS 14 iliCPS 28. Među sedam različitih veličina će te sigurno naći onu koja odgovara vašim ličnim potrebama

Hemijska kontrola plaka

Četkicom za zube i drugim mehaničkim pomagalima uglavnom dobro uklonimo plak i održavamo dobro oralno zdravlje. Ali ponekad je potrebna dodatna pomoć. Zato je dobro koristiti zubnu pastu i/ili tečnost za ispiranje usta sa sastojcima koji spriječavaju nastanak plaka. Zubna pasta, tečnost za ispiranje usta i gel iz linije Curasept sadrže hlorheksidin – supstancu koja se  koristi u stomatologiji za spriječavanje formiranja plaka. Efikasnost hlorheksidina bila je predmet mnogih istraživanja, a stručnjaci su se složili oko jednog – hlorheksidin je zlatni standard za hemijsku kontrolu plaka.

Provjera efikasnosti

Svi oni koji nemaju fiksni ortodontski aparat, temeljnost četkanja zuba mogu vrlo lako provjeriti jezikom. Taj  organ je toliko osjetljiv da nam ukazuje na svaku površnost. Sa fiksnim ortodontskim aparatom to je teže. Zato se preporučuje korišćenje sistema za razotkrivanje zubnih naslaga Plaqsearch koji će neodstranjene zubne naslage vidljivo obojiti. Ogledalo će nam razotkriti sva mjesta koja nisu dobro očišćena. Kada smo gotovi sa čišćenjem i uvjerimo se da nije nigdje zaostao plak, možemo biti srećni jer smo učinili najbolje za svoje oralno zdravlje. Takvim načinom provjere oralne higijene, koji se preporučuje da uradimo s vremena na vrijeme, upoznajemo svoju usnu duplju i sve kutke koje nekad ne očistimo dobro.

Izvor: oralent.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top