Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zubna protetika

Zubna protetika

zubna protetika ponedeljak

ZUBNA PROTETIKA

Zubna protetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelimičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama. Protetika se dijeli na mobilnu i fiksnu.

Ljuskice (veneeres) su individualno napravljene keramičke, zirkonkeramičke ili kompozitne fasete, koje se cementiraju na posebno izbrušenu i pripremljenu prednju površinu zuba kako bi se ispravile estetske nepravilnosti (boja, oblik, položaj).

Ljuskice su minimalne invazivne protetske (estetski) zamjene, kojima se uklanja do 1mm cakline prednje površine zuba. Ljuskice su indikovane u slučajevima kada želimo korigovati boju, oblik, položaj, veličinu zuba, a služe za zatvaranje prostora među zubima ili kao nadoknada odlomljenih bridova i rubova.

Fiksna protetika

Zubne krunice i mostovi individualne su protetske zamjene, služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju. Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja viličnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa.

Koristimo ih kada su prirodni zubi izrazito jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi. Mogu se postavljati na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate kako bi njima zatvorili otvor koji je nastao u zubnom nizu uslijed gubitka prirodne krune zuba. Ukoliko se stavljajuju na prirodne zube, zube je potrebno prethodno izbrusiti.

Zubni mostovi i zubne krunice izrađeni su od dentalne keramike ili kompozita koji se nadodaje na konstrukciju koja može biti lijevana (kobalt-krom, zlatne legure..) ili izrađena CAD/CAM tehnologijom (zirkon,aluminij oksid,titan,kobalt- krom).

Zub koji se obrađuje odnosno nadoknađuje  potrebno je prethodno izbrusiti.Nakon brušenja uzima se otisak preostalog dijela prema kojemu se zatim izrađuje zubna krunica.

Zubnim mostovima se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba.Krunice i mostove u osnovi djelimo na dvije grupe: metal keramičke krunice/mostove i bezmetalne ili potpuno keramičke krune tj. Cirkon krunice/mostove i e.max krune.

Metal keramičke krunice/mostovi

Metal-keramičke krune su sve one krune kojima je baza napravljena od metala, a vanjski vidljivi sloj od keramike ili porculana. Kao bazu za metal-keramičke krune najčešće se koristi legura kobalt kroma,dentalno zlato ili titan.

Metal keramika – baza krunice napravljena je od legure metala (krom, kobalt i nikal) i u potpunosti je prekrivena keramikom te metal neće biti vidljiv. Glavna prednost ovog materijala u odnosu na druge je u njegovoj pristupačnoj cijeni.

Dentalno zlato keramika –  Zlato je najkvalitetniji metal a ujedno i materijal za izradu metalnih konstrukcija u dentalnoj medicini. Rijeđe se upotrebljava zbog visoke cijene. Zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koristi u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile. Zlatnu bazu u potpunosti prekriva keramika.

Titan keramika – radi se o izuzetno kvalitetnom i laganom materijalu.Titan je potpuno inertan metal koji ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Titan je izrazito čvrst i otporan metal, a glavna mu je prednost mala tezina,pogotovo u poređenju sa zlatom ali i kobalt krom legurom. Najčešće se koristi za konstrukcije na implantatima. Takođe je u potpunosti prekriven keramikom.

Bezmetalne keramičke krune

Bezmetalne  zubne krune su vrhunac moderne stomatologije te u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod visoko estetski restorativnih radova te radova u frontalnom dijelu čeljusti. Najbolje rezultate daju  posebno kada se kruna postavlja na prirodni brušeni zub.

CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Aided Manufacturing) kompjuterska obrada otiska/modela i izrada protetske konstrukcije pomoću kompjuterskog  programa.

Konstrukcije izrađene ovakvim načinom obrade smanjuju mogućnost ljudske pogreške, izrazito su precizne i pružaju nam mogućnost primjene materijala koji nam do sada nisu bili dostupni radi fizičkih karakteristika samih materijala.

Cirkon- materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vrijeme pruža prirodni izgled zuba. Materijal odlično propušta prirodnu svijetlost te će dati vrhunske rezultate bez obzira postavlja li se na prirodne brušene zube ili na implantate. Zbog svoje čvrstoće koristi se kako u prednjoj tako i u stražnjoj regiji te je pogodan za izradu mostova.

E-max ili potpuna keramika.Materijal visoke prozirnosti, translucentnosti i sposobnosti imitacije prirodnog zuba. Prvenstveno se stavljaju na izbrušene prirodne zube kod restauracije frontalne regije. Ukoliko su izbrušeni zubi lijepe bijele boje, ovaj materijal će dati najbolje rezultate.

Izvor: www.stomatologija-i-estetika.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top