Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zubni implantati

Zubni implantati

Zubni implantat se pozicionira u vilicu kako bi zamijenio korijen zuba i služi kao baza za pojedinačne krune, djelimične mostove ili kompletne proteze. Zubni implantati  funkcionisu kao prirodni zubi i mogu spriječiti gubitak mase vilične kosti te zaštititi susjedne zube.

Implantati se koriste kako bi zamijenili:

  • Samo jedan zub: u ovim slučajevima izbjegava se brušenje zdravih susjednih zuba koji bi služili kao potpora za klasični zubni most.
  • Više susjednih zuba: kada je potrebno izraditi parcijalnu fiksnu protezu (most na implantatima), što je čest slučaj kada nije moguće napraviti klasičan zubni most zbog prevelike udaljenosti zuba koji služe kao potpora.
  • Sve zube jedne vilice: u slučajevima izrade kompletne fiksne proteze  potrebno je ugraditi 6 do 8 zubnih implantata, a za izradu mobilne proteze može se koristiti i do 4 implantata

Ugradnja i postavljanje zubnih implantata odvija se u 6 faza: od  pregleda i konsultacija s ekspertom za implantologiju i specijalistom za  protetiku do postavljanja konačne zubne nadoknade na ugrađeni implantat. Te faze uključuju izradu plana terapije koji nudi optimalno rješenje uz najbolje rezultate, zatim ugradnju implantata, zacijeljivanje uz nadgledanje stručnog tima, izradu privremene nadoknade (proteze) ako se implantat nalazi na vidljivom dijelu čeljusti i postavljanje abatmenta  kada je tkivo zaraslo. Abantment je potpora koji povezuje implantat sa zubnom nadoknadom.

Zubni implantati nude dugotrajno rješenje za nadoknadu zuba koji nedostaju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top