Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Problemi sa zadahom – kako ga spriječiti?

Problemi sa zadahom – kako ga spriječiti?

Loš zadah ili halitosis je veoma neprijatan problem. Evo nekoliko savjeta o tome kako možete spriječiti ovu nezgodnu pojavu.

Bakterije žive u ustima, a kada jedete hranu, bakterije djeluju na nju. U tom procesu neke oralne bakterije proizvode sumporna jedinjenja koja izazivaju loš dah.

Ovaj problem može da bude težak i neprijatan, ne samo za oboljele, već i za ljude u njihovom okruženju. Ako se bavite poslom gdje morate mnogo da govorite, problem lošeg daha dolazi do izražaja.

Kako biste riješili ili ublažili svoj problem, radite sljedeće:

  • Perite zube redovno jer ćete ukloniti čestice hrane koje su se zadržale na zubima. Takve čestice dolaze u interakciju sa pljuvačkom i izazvaju  zadah. Perite zube dva puta dnevno i čistite koncem jednom dnevno.
  • Promijenite ishranu dobro izbalansiranom mješavinom proteina, ugljenih hidrata i masti. Potrebno je uzimati dosta voća i povrća. Pijte dosta vode da bi vaš digestivni trakt bio čisti. Sve to bi trebalo smajiti pojavu lošeg daha.
  • Žvakanje bilja korijandera, eukaliptusa, ruzmarina i mente pomaže u borbi protiv zadaha. Takođe možete staviti sve ove biljke zajedno u toplu vodu, napraviti čaj i konzumirati ih na ovaj način. Ove biljke su dobre i za probavu.
  • Promjena četkice na svake tri nedjelje, pogotovo ukoliko ste u međuvremenu bili bolesni, prehlađeni.
  • Redovno pijte jogurt koji sadrži aktivne kulture. Uvjerite se da ste izabrali jogurt bez dodatnih šećera.
  • Uzimajte  namirnice koje su bogate vitaminom C. Voće kao što su ribizle i dinje neće dozvoliti bakterijama da rastu. Ono pomaže u očuvanju zdravlja desni. Ukoliko morate da korisitie bombone i žvake, neka one budu bez šećera. Žvakanjem istih pomažete proizvodnju pljuvačke u ustima koja ispire plak i bakterije.
  • Izbjegavajte alkohol jer on izaziva loš zadah.
  • Korišćenje tečnosti za ispiranje usta na bazi hlor dioksida  razgrađuje sumporna jedinjenja koji proizvode prisutne bakterije.Redovno čistite jezik čime uklanjate sluz i naslage proteina. Na taj način ćete osvježiti vaš dah.
  • Posjetite zubara i provjerite probleme kao što su upala desni, plak i karijes. Kao takvi, oni su glavni izvor lošeg daha. Redovno čistite zube kod stomatologa.

Ono što takodje trebate da znate je da  uzrok svakog zadaha ne mora da bude isključivo iz usta. Oboljenja želuca ili pluća kao i sinusa takodje mogu da uzrokuju loš zadah.

Ukoliko imate ovih problema, najprije se obratite svom stomatologu kako biste utvrdili stvarni uzrok te neprijatnosti pri čemu ćete dobiti uputstva i dalje smjernice za rješavanje svog problema.

Dr Slađana Bencun Vučenović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top