Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Najčešći strahovi pacijenata

Najčešći strahovi pacijenata

najcesci strahovi kod pacijenata

Injekcije i bušilice

Kao jedan od najčešćih razloga osjećaja nelagode u stomatološkoj ordinaciji pacijenti navode strah od injekcije (i njena učinkovitost) i zvuk bušilice. Prisutan je osjećaj da stomatolog ne prepoznaje Vaše potrebe i bol, a nekima smeta i sam miris ordinacije. Poremećen dnevni ritam takođe stvara dozu stresa u pacijenata. Dobra komunikacija doktora i pacijenta može ublažiti problem. Nažalost stomatolozi često zaboravljaju da uz problematičan zub dolazi i osoba. Svakako recite sve što vas zbunjuje i plaši i eliminišite neugodna iznenađenja. Već dogovarajući posjetu ordinaciji, opisujući simptome, može se okvirno reći što će se napraviti u ordinaciji i kakve su alternative.Tehnike relaksacije i topikalna anestezija zasigurno će pomoći. Čekaonica bi trebala biti uredna, sa časopisima i brošurama o zdravlju, poželjan je i kutak za djecu,televizor ili ako Vam titraju živci od zvuka stomatološke bušilice, u ordinaciji postoji dobar izbor muzike i stereo slušalice pomoću kojih možete slušati muziku za vrijeme terapije. Čak je i dokazano da su pacijenti opušteniji dok slušaju muziku..

Skupe stomatološke usluge

Novčano pitanje igra bitnu ulogu u odgađanju ili izbjegavanju potrebne zubne njege. Može biti mnogo  prioriteta koji će spriječiti pacijenta odlasku stomatologu. Nažalost to rezultira visokim kaznama, kako zdravstvenim, tako i financijskim. Karijes, koji bi se lako riješio konzervativnim ispunom, nakon manje od godinu dana zapuštenosti, može rezultirati terapijom korijenskog kanala i krunicom što je trošak veći i do deset puta!

Kvalitetan stomatološki rad je investicija u vlastitu bolju budućnost. Pažljivim planiranjem i svakodnevnom njegom, moguće je sačuvati oralno zdravlje do kraja života.

Izvor: www.stomatoluidja.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top