Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Playboyjeva zečica proslavila je nevidljivi ortodonstski aparatić

Playboyjeva zečica proslavila je nevidljivi ortodonstski aparatić

Playboyeva zeƒica proslavila je nevidljivi ortodonstski aparatiå petak.

Od naših prvih dana, osmijeh je naša komunikacija s čitavim svijetom. On odaje naše dobro raspoloženje, zadovoljstvo, ali uveliko priča priču i o našem samopouzdanju jer prekrasan osmijeh može načiniti veliku razliku, ne samo u privatnom, već i u profesionalnom životu odraslih osoba.

No, tek se rijetki sretnici rađaju sa savršenim osmijehom, mi ostali se oko njega ipak moramo malo potruditi, a za ortodonciju, koja je posljednjih decenija razvila neke sasvim nove metode, godine više nisu nikakva prepreka.

Trend ugradnje nevidljivih aparatića kod odraslih u porastu.

Posljednjih se decenija izgled aparatića uveliko promijenio. Postali su manji, ugodniji za nošenje i estetski privlačniji. Ispočetka su bili dostupni samo aparatići s metalnim bravicama, no sada koristimo i one s polikarbonatnim i keramičkim bravicama koje imitiraju boju zuba.

Ako pripadate u one odrasle koji imaju problema sa zagrizom, a zazirete od tzv. željeznog osmijeha ili vam uopšte nije primamljiva ideja nošenja aparatića u javnosti, znate li da postoje i nevidljivi aparatići, tzv. lingvalna metoda, kod koje se bravice postavljaju s unutrašnje strane zuba?

Nevidljive ortodontske aparatiće razvio je dr. Craven Kurtz 1979. godine, a njena prednost nije samo u estetici i u brzini učinkovitosti već i u načinu njezinog djelovanja na nepravilnosti jer bravica s unutrašnje strane zuba djeluje mnogo efikasnije na zub nego ona s vanjske strane. Aparatić se takođe i lakše održava i čisti jer je s unutrašnje strane zuba dostupniji žlijezdama slinovnicama.

Metodu, koja omogućuje pacijentima da ih blještavi osmijeh krasi tokom cijele terapije te da nesmetano funkcionišu i poslovno i privatno, ipak praktikuju tek rijetki stomatolozi budući da njeno svladavanje zahtijeva i vremena i truda. No, ako ćemo kao primarni imperativ imati na umu dobrobit pacijenta, tada lingvalna metoda mora biti jedna od tehnika ortodontskog liječenja koje će vam preporučiti vaš stomatolog. Ovu metodu proslavila je  Playboyeva zečica, odnosno zagriz mlade i zgodne Cathy Worthington, zaposlene u losanđeleskom Century City Playboy klubu, hitno je trebao korekciju.   Dvoumila se oko ortodontske terapije upravo zbog toga što nije znala kako će na njen „okovani“ osmijeh reagovati muški posjetitelji kluba i hoće li joj aparatić negativno uticati na posao i zaradu. Sa svojim se nedoumicama obratila poznatom kalifornijskom ortodontu dr. Cravenu Kurzu koji je potom osmislio metodu nevidljivog aparatića s bravicama postavljenim na zadnju stranu zuba i time napravio jednu pravu revoluciju u ortodonciji odraslih osoba.

Dr. Zdenko Trampuš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top