Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Pravilna upotreba zubnog konca

Pravilna upotreba zubnog konca

image002

U održavanju besprijekorne oralne higijene, upotreba zubnog konca trebala bi nam biti jednako važna kao i četkanje zuba. Čak ni kod četkica s najtanjim vlaknima, vlakna ne uspiju doprijeti do svih površina zuba i mjesta na kojima se može nakupljati plak. Međuzubni prostori, a posebno dodirne točke između zuba, mjesta su na kojima će nam zubni konac najbolje pomoći. Ipak, zubni konac treba naučiti pravilno upotrebljavati kako ne biste oštetili zubno meso.

Danas na tržištu postoji mnogo vrsta zubnog konca: navošteni, nenavošteni, flouridirani, u obliku plosnatih trakica ili tankih niti, posebne vrste konca superfloss, i još neke druge. Najbolji konac za vas je onaj s kojim vam je najlakše rukovati. Možda je za početak najbolje da probate s koncem koji ima oznaku „sensitive“, jer će takvi konci biti mekši i podatniji prema zubnom mesu u slučaju da dođe do nenamjernog jačeg kontakta.

Korištenje započnite tako da uzmete barem 50 cm konca i omotate jedan dio nekoliko puta oko desnog, a drugi dio oko lijevog kažiprsta. Primaknite palčeve koncu i njima ga napnite tako da su palčevi odvojeni oko 1 cm. Tim dijelom konca prolazite između zuba. Što je manji razmak i manje konca između palčeva, imate veću kontrolu i možete puno lakše pomicati konac po postraničnim dijelovima zubi. Ukoliko su prostori između nekih zuba vrlo uski, pokušajte konac uvući pokretima naprijed-nazad. Isti proces ponovite između svakog zuba, s novim dijelom konca kojeg odmatate s kažiprsta. Na donjem zubnom nizu i između gornjih kutnjaka, lakše će vam biti koristiti konac ukoliko ga pridržavate samo kažiprstima na koje je namotan, no pravilo o što manjem razmaku između prstiju radi veće kontrole i dalje vrijedi. Nakon čišćenja koncem, zube treba isprati vodom ili nekom od vodica za ispiranje usta.

image003

Šta ako prostor između dva zuba krvari?

To nikako ne znači da to mjesto trebate „štediti“, baš naprotiv – potrebno ga je čistiti bolje. Vjerojatno se radi o mjestu na kojem je došlo do jačeg nakupljanja plaka koji je uzrokovao upalu. Ukoliko se ni nakon nekoliko dana čišćenja koncem krvarenje nije smanjilo ili nestalo, ipak posjetite svog stomatologa.

Šta ako konac zapinje?

Vjerojatno se radi o nekon dotrajalom ispunu, karijesu ili kamencu. S obzirom da zapinje konac, znači da zapinje i hrana, te čini to mjesto vrlo pogodnim za nastanak karijesa. U tom slučaju takođe bi trebalo posjetiti stomatologa koji će utvrditi o čemu se tačno radi.?
Idealno bi bilo jednom svaki dan. Tih nekoliko dodatnih minuta dnevno koje odvojite za oralnu higijenu puno znači za zdravlje vaših zubi. Nakon što savladate tehniku korištenja konca, za temeljno čišćenje svih zuba trebaće vam samo 2-3 minute.

Koliko često bi trebali upotrebljavati konac?

Ukoliko u ustima imate protetske radove kao npr. most, konac vam je od velike pomoći pri čišćenju prostora ispod mosta. Pri tome bi bilo najbolje upotrebljavati posebnu vrstu konca koja je baš tome namjenjena – superfloss. Jedan kraj konca je zadebljan i time olakšava uvođenje ispod mosta, a središnji dio je posebno mekan i širok kako bi što lakše očistio prostor ispod. Isti konac možete upotrebljavati i oko zubnih implantata te ortodontskih bravica. Ako želite, na njega možete staviti i malo paste za zube ili tekućine za usta koju i inače upotrebljavate. Konac je nezamjenjivo sredstvo za održavanje oralne higijene i bilo bi dobro i djecu upoznati sa zubnim koncem kako bi se što ranije naučila pravilnoj upotrebi i održavanju besprijekorne oralne higijene.

Izvor: www.dentalpavelic.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top