Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sigurna stomatologija: šta je koferdam i koje su njegove prednosti?

Sigurna stomatologija: šta je koferdam i koje su njegove prednosti?

koferdam-cetvrtak-unutar-teksta-3Potreba da se radi u suhom radnom polju, bez uticaja pljuvačke je prepoznata već vijekovima i ideja da se koristi guma za izolaciju zuba je stara preko 150 godina.

Koferdam najjednostavnije možemo objasniti  da je to jedna guma koja se postavi na zube, te na taj način štiti i pacijenta i terapeuta, odnosno služi da se stvori sigurno radno okruženje.

Koferdam se koristi u konzervativnoj stomatologiji, endodonciji,  te kod cementiranja inleja, onleja i faseta.

Prednosti koferdama su:

  1. osigurava apsolutno suho i čisto radno polje,
  2. olakšava upotrebu jakih dezinfekcionih rastvora u toku liječenja korijenskog kanala korijena,
  3. štiti pacijenta od aspiracije i udisanja endodontskih instrumenata,
  4. štiti gingivu, obraze, usne i jezik od povrede,
  5. osigurava bolju preglednost i lakšu dostupnost za intervenciju.
  6. pacijentima je prijatnije, jer ne osjete da su im usta ‘napadnuta’ od strane ruku stomatologa, tečnosti, instrumenata.
  7. skraćuje vrijeme intervecije i broj posjeta

Najčešće postavljana pitanja pacijenata  u vezi postavke koferdama su: ‘Da li je postavka bolna i dugotrajna?’ i ‘Da li ću moći da dišem i da gutam?’

koferdam-cetvrtak-unutar-teksta-1

Postavka koferdama nije bolna, jer većinu intervencija radimo pod lokalnom anestezijom. Taj period dok čekamo da anestezija djeluje možemo iskoristiti za postavku koferdama. U zavisnosti od težine slučaja, postavka koferdama može da potraje od jedne minute, do dve ili tri. Spretnost i manuelnost samog terapeuta dovodi do toga da se koferdam postavi jako brzo.

Što se tiče disanja i gutanja, pacijenti mogu da gutaju, a asistent s vremena na vreme može da koristi i sisaljku. Disajni putevi su slobodni, jer guma ne zatvori kompletan prostor usana, pa pacijent može da diše i na nos i na usta.

U razgovoru sa pacijentima, nakon što im se predoči prednosti upotrebe koferdama, pristaju da se intervencija izvrši pod istim. Nakon završetka njihova iskustva su pozitivna, od toga da su opušteniji, da im je prijatnije, da se osjećaju sigurnije i da svakako žele da im se ponovo radi sa koferdamom.

Dr Jelena Sladojević Milišić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top