Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zdravlje mliječnih zuba

Zdravlje mliječnih zuba

Pravilno čisćenje i održavanje zdravlja zuba kod djece često je roditeljima puno nedoumica, pa tako i kada je pravo vrijeme za prvu posjetu stomatologu.

Preporuka je da prvi put na stomatološki pregled roditelj dovede dijete najkasnije kada ono napuni 12 mjeseci. Roditelji bi trebali da dovode svoju djecu u stomatološku ordinaciju svaki put kada i oni sami dolaze na pregled da bi se djeca navikla i dozivljavala to kao nešto normalno. Pogrešno je dovesti dijete stomatologu kada ga već boli zub. Ono tad povezuje bol i neprijatno iskustvo sa stomatologom. Ta veza ostaje takva zauvijek i stvara problem i kad dijete odraste.

Prva poseta stomatolgu u tom ranom periodu je od velikog značaja. Dijete u tom periodu još uvijek ima potpuno zdrave mliječne zube i ova posjeta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje djece. Prva posjeta se satoji od upoznavanja djeteta sa ordinacijom, pregleda samo uz pomoć ogledalceta ili ako  dijete saradjuje odradi se pranje zubića.  Ukoliko starije dijete prvi put dolazi stomatologu, izuzetno je važno da roditelji dobro pripreme dijete da ono zna gdje dolazi i šta se od njega očekuje da bi sve dobro prošlo sa što manje stresa za dijete.

KADA POČETI SA PRANJEM ZUBA?

Roditelji često postavljaju ovo pitanje. Iako beba još nema ni jedan zubić, treba započeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom, namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza. Pojavom prvog zubića u ustima, počinje se i sa njihovim pranjem, i to malom i mekanom četkicom. Vrsta četkice se prilagođava uzrastu djeteta.

Pranje zuba u ovom uzrastu je prilično neprijatno iskustvo, kako za malo dijete, tako i za roditelja. Djetetu treba dati ogledalo, kako bi ono moglo da prati postupak. U ovom uzrastu dijete oponaša roditelje, te na taj nacin uče dete parnju zuba.

DA LI JE VAŽNO PRATI ZUBE PRIJE SPAVANJA?

Savjet stomatologa je da se djetetu operu zubi poslije svakog obroka, ali je svakako najvažnije pranje zuba prije spavanja. Svako drugo propuštanje pranja zuba se prašta, ali ovo ne. Ukoliko se zubi ne operu prije spavanja , meke naslage, ostaci hrane i velike količine bakterija, zaostale na zubima i desnima, imaju pred sobom cijelu noć da oštete zubna tkiva i prouzrokuju karijes.

U toku dana, kada je dijete budno, lučenje pljuvačke je obilnije, što donekle pomaže čišćenju zuba. U toku spavanja pljuvačka se luči u mnogo manjim količinama, tako da tada izostaje tzv. fiziološko čišćenje zuba.

KAKO PRATI ZUBE VAŠE DJECE?

Zubna četkica je mala, mekša i zaobljena. Njen oblik, veličina i tvrdoća se uskladjuju sa uzrastom djeteta. U početku zubi se peru  samo četkicom i vodom. Djeca počinju upotrebljavati zubnu pastu tek onda kada su dovoljno veliki da znaju i da je ispljunu, da je ne bi progutali. Malo dijete ne zna pravilno da opere svoje zube. Roditelj se u stomatološkoj ordinaciji edukuje za to i ta svoja saznanja postepeno prenosi djetetu. Za večernje pranje zuba zadužena je majka ili otac, sve do 8-10 godine starosti deteta. Svaka 2-3 meseca potrebno je staru zubnu četkicu zamijeniti novom. Roditelj takodje treba da nauči dijete da koristi i zubni konac za čišćenje dodirnih bočnih površina zuba, kada do istih zubna četkica ne može da dopre.

KAKO PREKONTROLISATI DA LI SU ZUBI TEMELJNO OPRANI?

Da li su zubi dobro oprani ili ne, roditelj može da proveri jednostavno, prolazeći oko vratova zuba najobičnijom čačkalicom za zube. Ukoliko se pri toj kontroli na vrhu čačkalice zapaze bjeličasto – žućkaste naslage, neophodno je ponoviti pranje zuba.

Efikasnost pranja zuba može se proveriti i neškodljivim bojama (u vidu rastvora ili tableta), koje naslage – plak na zubima čine vidljivim. To se često primjenjuje u ordinaciji kada djeci pokazujemo gdje je ostalo najviše naslaga i kako da pravilno operu sve povrsine svakog zuba.

Dr Jovana Đekanović, doktor stomatologije

Z.U. Stomatološka ordinacija “Dentes”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top