Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Pravilna briga o umjetnim zubima

Pravilna briga o umjetnim zubima

Donosimo Vam mali vodič za pravilnu brigu o umjetnim zubima,jer iako su umjetni o njima treba brinuti  jer zbog loše higijene može se stvoriti karijes i upala desni.

 • Prije odlaska u krevet,skinite zubnu protezu jer zubnom mesu je potrebam odmora od konstantnog pritiska.
 • Kad proteza nije u ustima, ona treba biti u vodi jer je materijal od kojeg je izrađena baza proteze osjetljiv na nedostatak vode.  Ako proteza ima metalne kopče najbolje ju je namakati u toploj vodi, a ako to nije slučaj, u posudi namijenjenoj držanju proteze pomiješajte 1:1 octa i vode ili koristite posebne tablete za čišćenje proteze, kao što su Corega tablete.
 • Samo zato što to nisu pravi zubi, to ne znači da oni ne trebaju redovno čišćenje. Naime, ako je proteza prekrivena plakom, ono može izazvati iritaciju i infekcijuispod mesnog tkiva što može dovesti do težih problema s usnom šupljinom. Za četkanje proteze postoje posebne četkice, različitih konstrukcija i dimenzija, a na glavi najčešće imaju dvije četkice različitih veličina. Veća četkica služi za čišćenje ravnih površina, a manja čisti zube i prostor između njih.
 • Čak i ako imate totalnu protezu morali bi redovno četkati usnu šupljinu. Mekanom četkicom iščetkajte zubno meso i s ručnikom masirajte desni. Takođe je dobro otprilike dva do tri puta sedmično usta isprati dezinfekcijskom otopinom.
 • Savjetuje se da protezu ne čistite jakim četkicamai jakim sredstvima za čišćenje, a obzirom da ju je lako slomiti i oštetiti, trebali bi biti veoma oprezni s njom. Preporučuje se prati je nad ručnikom koji ste prije toga stavili u umivaonik kako bi izbjegli eventualni lom.
 • Kod stavljanja proteze bitno ju je znati dobro i zalijepiti. U ponudi je prašak za učvršćivanje i krema za učvršćivanje.
 • Prašak za učvršćivanjeje idealno rješenje kada proteza ne prianja dobro, a normalno izlučujete slinu. Prašak je prirodan, bez konzervansa i okusa te se jednostavno nanosi.
 • Krema za učvršćivanje je idealno rješenje za učvršćivanje proteze kod pojačanog izlučivanja sline. Jednostavno se nanosi, dobro učvršćuje, bez okusa je pa ne mijenja okus hrane i pića. Ne ostavlja slobodan međuprostor između proteze i desni, pa sprječava upalu jer onemogućava nakupljanje hrane.
 • Zubna proteza osigurava odličnu potporu čeljusti samo ako ona savršeno pristaje, ali moguće je da se s vremenom ona otpusti. Naime, desni i kosti u usnoj šupljini se konstantno mijenjaju što može pomaknuti protezu iz pravilnog položaja i tada dolazi do problema.

Čeljust nema više potporu, oblik lica se može malo promijeniti, a i mogu se stvoriti bore na koži.

Ako niste sigurni je li zubna proteza dovoljno čvrsta, evo nekoliko znakova da je olabavila i da trebate posjetiti stomatologa:

 • u usnoj šupljini osjećate bol i nelagodu
 • proteza stvara klikajuće zvukove
 • otežano jedete
 • otežano pričate

Takođe, preporučuje se da posjetite stomatologa ako je zubna proteza starija od 3 godine a on će vam reći je li potrebna nova zubna proteza ili ne. Tablete za čišćenje zubne proteze dodatna su prevencija za stvaranje bakterija i plaka te zbog svog antibakterijskog i dezinfekcijskog djelovanja sprječavaju iritacije nastale zbog plaka i zubnog mesa. Zapamtite da one pomažu u održavanju higijene i da nisu zamjena za četkanje proteze.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top