Home / Zanimljivosti / Zašto je žvakanje hrane važno?

Zašto je žvakanje hrane važno?

Dokazano je da što duže žvakanje hrane rasterećuje probavni trakt ali isto tako pomaže u održavanju zuba i desni zdravim.

Kad se tvrda hrana kao što je sirovo povrće ili hljeb od cjelog zrna temeljno žvaće, na taj način se poboljšava cirkulacija i masiraju desni.

Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu i da intenzivno žvakanje može spriječiti nastanak karijesa jer se pritom sastruže plak i izlučuje se više sline. Slina štiti zube od kiselina i sadrži minerale koji održavaju caklinu jakom i zdravom.

Ne treba zaboraviti ni to da se ukus temeljno sažvakane hrane bolje osjeća jer žlijezde u usnoj šupljini izlučuju više sline, čineći ukuse intenzivnijim.

Naviku temeljnog žvakanja možete steći jedino ako za obroke odvojite dovoljno vremena. Najvažnije je gutati tek kada je tekstura hrane razbijena, to jest kad vam se u ustima stvori kaša.

Zato jedite pažljivo i obratite pažnju na ukus i konzistenciju hrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top