No-prep viniri

No-prep označava skraćenicu od “no preparation”, ili u prevodu “bez preparacije”. No-prep viniri se postavljaju na zube bez brušenja zuba na, ali to ne znači da su pripreme za ovu metodu konzervacije funkcionalnosti i estetike zuba potpuno isključene. Viniri se lijepe na zube tek nakon što se oni potpuno detaljno očiste i pripreme adekvatnim preparatima. S druge strane, sve se obavlja bez bilo kakvog invazivnog zahvata ili nelagodnosti.

No-prep viniri  su najugodnije rešenje za restauraciju zuba u kojoj pacijenti ne osjećaju apsolutno nikakvu bol ili neprijatnost. Osim toga što je sama procedura ugradnje vinira veoma lagodna za pacijente, no-prep viniri su odlično rješenje zbog toga što su vrlo dugotrajni. No-prep viniri mogu trajati i do 10 godina, što je i slučaj kod klasičnih vinira.

Osnovna razlika između ove dve tehnike jeste u tome što se kod standardnih vinira brusi mala količina gleđi sa zuba (manje od 1mm) nakon čega se napravljeno udubljenje u zubu ispunjava cementom pomoću koga se vinir pričvršćuje za zube. Nasuprot tome, no-prep viniri ne zahtjevaju ni minimalno brušenje zubne gleđi i direktno se lijepe na zube. Ukoliko je vaša zubna gleđ bila na neki način nagrižena ili oštećena, sasvim sigurno je bolje rješenje ne brusiti zube uopšte, pa čak ni minimalno kao što je praksa kod standardnih vinira. Pacijentima koji imaju dijastemu gotovo uvijek se preporučuju no-prep viniri. U slučajevima kada pacijent ima problem i sa nepravilnim položajem zuba u vilici, no-prep viniri se mogu preporučiti u kombinaciji sa folijama za ispravljanje zuba.

Tako je isključivo na pacijentu i stomatologu da se dogovore da li će se koristiti no-prep viniri ili standardni viniri, kao i da li će se ipak minimalno izbrusiti zubi ako se pacijent odlučio za no-prep vinire.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top