Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Šta su bijele plombe?

Šta su bijele plombe?

Bijele plombe su po sastavu kompozitne smole, odnosno spoj čestica kvarca i različitih minerala u smolastoj bazi koje u sebi nemaju metale, živu i ostale materijale koji mogu biti štetni i opasni po vaše zdravlje. Zbog bijele boje vraćaju zubu prirodan i estetski savršen izgled, a najnovije generacije bijelih plombi otklonile su raniju mogućnost ispadanja te su sada dokazano trajnije i čvršće.

Bijele plombe (kompozitni ispuni) zatvaraju manje defekte u zubima nastale karijesom ili traumom. U prošlosti su materijal izbora često bile tzv. crne plombe – amalgami, koje su danas estetski i zdravstveno neprihvatljive. Ispuni od bijelih plombi se izrađuju tako da vjerno oponašaju izgled zuba. To znači da se ispunom oblikuje svaka kvržica i udubina kao kod prirodnog zuba, a prijelaz između zuba i ispuna mora biti neprimjetan i poliran. Na oblikovanju kvržica se inzistira ne samo iz estetskih, već i iz funkcijskih razloga. Ako se ovo ne poštuje, može doći do bolova u zubu, loma zuba, bola u viličnom zglobu, zadržavanja hrane i nastanka novog karijesa.

Postavljanje bijele plombe zahtijeva manje uklanjanja zdravog zubnog tkiva usred brušenja zuba jer se oblikuju i postavljaju na način da u potpunosti odgovaraju vašem zagrizu (brusi se samo dio zahvaćen karijesom). Za postavljanje bijele plombe dovoljna je jedana posjeta stomatologu.

About Gogisha7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top