Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Pravila za njegu zubne proteze

Pravila za njegu zubne proteze

Iako su umjetni zubi, neophodna je svakodnevna briga o protezi jer zbog loše higijene može se stvoriti karijes na preostalim zubima i upala desni.

Evo nekoliko pravila:

  • Prije odlaska u krevet, skinite zubnu protezu jer i zubno meso treba malo odmora do konstantnog pritiska.  Ako iz nekog razloga tokom noći ne želite biti bez proteze tada je skinite na 6-8 sati u neko drugo doba dana.
  • Kad proteza nije u ustima, ona treba biti u vodi jer je materijal od kojeg je izrađena baza proteze osjetljiv na nedostatak vode. Ako ćete protezu ostaviti na stoliću ili u kupaonici na umivaoniku, ona će postati krhka i lomljiva. Ako proteza ima metalne kopče najbolje ju je namakati u toploj vodi, a ako to nije slučaj, u posudi namijenjenoj držanju proteze pomiješajte 1:1 octa i vode ili koristite posebne tablete za čišćenje proteze. Tablete za čišćenje zubne proteze dodatna su prevencija za stvaranje bakterija i plaka te zbog svojeg antibakterijskog i dezinfekcijskog djelovanja sprječavaju iritacije nastale zbog plaka i zubnog mesa. Zapamtite da one pomažu u održavanju higijene i da nisu zamjena za četkanje proteze. Savjetujemo da protezu ne čistite jakim četkicama i jakim sredstvima za čišćenje. Budući da ju je lako slomiti i oštetiti,  preporučuje se prati je nad ručnikom koji ste prije toga stavili u umivaonik kako bi izbjegli eventualni lom.
  • Samo zato što to nisu pravi zubi, to ne znači da oni ne trebaju redovno čišćenje jer umjetni zubi i dalje mogu stvoriti karijes i kamenac na zdravim zubima. Naime, ako je zubalo prekriveno plakom (mekanim naslagama na zubima), ono može izazvati iritaciju i infekciju ispod mesnog tkiva što može dovesti do težih problema s usnom šupljinom. Plak sam po sebi čvrsto zalijepljen za površinu proteze, potrebno ga je ukloniti temeljnim četkanjem. Za četkanje proteze postoje posebne četkice, različitih konstrukcija i dimenzija, a na glavi najčešće imaju dvije četkice različitih veličina. Veća četkica služi za čišćenje ravnih površina, a manja čisti zube i prostor između njih.
  • Pazite na higijenu cijele usne šupljine. Čak i ako imate kompletnu protezu koja zamjenjuje sve zube morali bi redovno četkati usnu šupljinu. Mekanom četkicom iščetkajte zubno meso i s ručnikom masirajte desni. Takođe je dobro otprilike dva do tri puta sedmično usta isprati dezinfekcijskom otopinom. Kod djelimične proteze, iščetkajte sve zube i očistite ih koncem za zube.
  • Kod stavljanja proteze bitno ju je znati dobro i zalijepiti. Imate prašak za učvršćivanje i kremu za učvršćivanje. Prašak za učvršćivanje. Idealno je rješenje kada proteza ne prianja dobro, a normalno izlučujete slinu. Prašak je prirodan, bez konzervansa i ukusa te se jednostavno nanosi. Krema za učvršćivanje. Idealno je rješenje za učvršćivanje proteze kod pojačanog izlučivanja sline. Jednostavno se nanosi, dobro učvršćuje, bez ukusa je pa ne mijenja ukus hrane i pića. Ne ostavlja slobodan međuprostor između proteze i desni, pa sprječava upalu jer onemogućava nakupljanje hrane.
  • Redovno posjećujte stomatologa. Zubna proteza osigurava odličnu potporu čeljusti samo ako ona savršeno pristaje, no moguće je da se s vremenom ona otpusti. Naime, desni i kosti u usnoj šupljini se konstantno mijenjaju što može pomaknuti protezu iz pravilnog položaja. I tek tada dolazi do pravih problema.Čeljust nema više potporu, oblik lica se može malo promijeniti, a i mogu se stvoriti bore na koži.

Ako niste sigurni je li zubna proteza dovoljno čvrsta, evo nekoliko znakova da je olabavila i da trebate posjetiti stomatologa:

  • u usnoj šupljini osjećate bol i nelagodu
  • proteza stvara klikajuće zvukove
  • otežano jedete
  • otežano pričate

Preporučujemo da posjetite stomatologa ako je zubna proteza starija od tri godine. Vaš će vam stomatolog reći je li vam potrebna nova zubna proteza ili ne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top