Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Paste za zube s fluorom – korisne ili opasne?

Paste za zube s fluorom – korisne ili opasne?

U posljednje vrijeme se često pokreće rasprava o tome jesu li zubne paste s fluorom korisne ili štetne.

Fluor je mineral koji se od sredine prošlog  vijeka koristi u prevenciji karijesa na dva načina – topikalno (u pastama za zube i drugim proizvodima za oralnu higijenu koji se nanose lokalno na površinu zuba) te endogeno (kroz tablete, fluoridiranu vodu, so i mlijeko.  Sam fluor kao element je vrlo toksičan, stoga su dopuštene količine fluora u zubnim pastama vrlo male, odnosno do 0,15 posto.

Koncentracija fluora u pastama za zube obično se izražava u jedinici ppm (parts per milion) fluorida, a uvriježena koncentracija fluora iznosi oko 1450 ppm-a. Dječje paste imaju i manju koncentraciju do 0,01 posto ili 500 do 1000 ppm. Zbog toksičnosti fluora, preporučili bi da se zubne paste kod djece počnu koristiti onda kad dijete zna ispljunuti pastu za zube i na četkicu staviti malu količinu paste (kao zrno graška).

Djelovanje fluorida u spriječavanju nastanka karijesa je takvo da blokira enzime u bakterijama koji se nalaze na površini zuba. Fluorid iz zubne paste se ugrađuje u zubnu caklinu, jačajući njenu otpornost na djelovanje kiselina iz plaka te time sprječava razvoj karijesa. Bolje rečeno, fluoridi zaustavljaju demineralizaciju koja predstavlja prvu fazu svakog karioznog procesa, potiču remineralizaciju već nastale kariozne lezije i zaustavljaju rast bakterija u plaku koje su odgovorne za razvoj kariozne lezije. Stoga je izuzetno važno naglasiti topikalnu primjenu fluorida – površinsko nanošenje. Naime, ako u većim koncentracijama fluor uđe u organizam istim mehanizmom će djelovati i na naše enzime te je poznato da može dovesti do oštećenja bubrega, djeci može omesti biološki razvoj, a dovodi se i u vezu sa smanjenim koeficientom inteligencije.

Ako se pravilno upotrebljava fluor je bezopasan i koristan u prevenciji karijesa, ali treba imati na umu da u većim dozama može biti štetan na opšte zdravlje, ali i za zube. Naime, može dovesti do dentalne fluoroze,  koju opisujemo kao pjege na zubima. Nastaje zbog prevelikog unosa fluorida u organizam (sistemski) tokom razvoja cakline, tačnije kod djece do osam godina. Stoga, iako nije poznat neki primjer trovanja zubnom pastom, potrebno je biti posebno oprezan kod djece. Ujedno, ne postoje dokazi da fluor u zubnim pastama može zaštiti mliječne zube od karijesa, dakle primjena takvih zubnih pasti kod djece do 6. godine života nije ni efikasna.

Za zubne paste s fluorom postoje i zamjenske zubne paste kojima je takođe namjena zaštita od karijesa, ali su znatno skuplje od onih s fluoridima. I za kraj, potrebno je naglasiti da mehaničkom čišćenju zubnog plaka četkicom i pastom nema alternative, a svaki lijek uz korisno terapijsko ili preventivno djelovanje može razviti i neželjene efekte pa je tako u ovom slučaju isto i s fluorom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top