Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Zdravi zubi nisu nikad na godišnjem odmoru

Zdravi zubi nisu nikad na godišnjem odmoru

Dok ste u mislima sigurno već na vrućoj destinaciji koju planirate posjetiti ovog ljeta i maštate o izležavanju na plaži u potpunoj slobodi od svakodnevnih obaveza, mi ćemo Vas podsjetiti što vam je sve potrebno za savršen i bezbrižan osmijeh tokom ljetovanja.

Prije svega, pobrinite se da sa sobom ponesete sve što vam je potrebno za učinkovitu oralnu higijenu. Neka se u Vašoj  torbici nađu odgovarajuća četkica za zube, pasta  i tečnost za ispiranje. Koristite uobičajene proizvode koji su prilagođeni Vašim potrebama.

Vrijeme je godišnjih odmora, no zdravi zubi nisu nikada na godišnjem, stoga obratite odgovarajuću pažnju i na interdentalne (međuzubne) prostore –upravo se na tim mjestima nakupljaju ostaci hrane koje je gotovo nemoguće u potpunosti ukloniti četkicom za zube, a posredno uzrokuju nastanak karijesa i upale zubnog mesa. Stoga, ne zaboravite na zubni konac i/ili interdentalne četkice koje će Vaše međuzubne prostore očistiti od ostataka hrane, te tako spriječiti nakupljanje bakterija.

Kao što smo rekli, za lijepe zube nema odmora, pa zašto onda baš lijepi zubi ne bi bili Vaš najljepši ukras tokom ljetovanja? Za lijepe i zdrave zube rutina od minimalno dva četkanja dnevno- nikada ne prestaje, pa tako ni dok ste na godišnjem odmoru. Takođe, prije godišnjeg priuštite si tretman profesionalnog čišćenja zuba kod stomatologa koji će sa površine zuba ukloniti kamenac i ostale naslage koje ne možete ukloniti kod kuće. Ovaj postupak će dati osjećaj potpune čistoće, a vaši će zubi zablistati. Naročito Vam preporučujemo da se prepustite u ruke stručnjaka ako niste već neko vrijeme bili kod stomatologa, prije svega jer će doktor  prilikom Vašeg dolaska  pregledati Vaše zube i obratitit pažnju na stanje u Vašim ustima te vidjeti ima li kakvih promjena . Izdvojite sat vremena za dobrobit Vaših zuba, pa ćete se moći uputiti na Vašu plažu iz snova potpuno bezbrižni – bez straha da će vas iznenaditi na primjer, bol u zubu uzrokovana karijesom za kojeg niste niti znali da ga imate.

Ako, želite ”osvojiti” plažu blještavo bijelim osmijehom- posegnite za tretmanom profesionalnog izbjeljivanja. Vaš zubi će zablistati nekoliko nijansi svjetlijom bojom. Ako se odlučite na postupak izbjeljivanja savjetujemo Vam da se dobro raspitate jer nestručno obavljen tretman izbjeljivanja može rezultovati oštećenjima na caklini, kao i zubnom preosjetljivošću. Zato raspitajte se kod stomatologa da li je ovaj postupak najbolje rješenje za Vas.

Svaki dan – pa i kad ste na godišnjem izdvojite svega nekoliko minuta za oralnu higijenu. Poduzmite sve što je potrebno za zdravlje Vaših zuba. Vjerujte, sav trud će Vam se višestruko isplatiti.

IZVOR: blog.jelusic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top