Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / 5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima

5 iznenađujućih činjenica o vašim zubima

Pročitajte ovih pet zanimljivih činjenica koje možda niste znali. Možda će upravo ovaj tekst da promijeni Vašu sliku o zubima.

1. ZUBNA GLEĐ JE NAJTVRĐA SUPSTANCA U NAŠEM ORGANIZMU

 To je apsolutno tačno, međutim to ne znači da trebate da ispitujete krajnje granice njene izdržljivosti J. Iako nosi ovaj epitet, gleđ se ipak može oštetiti konstantnim naprezanjem(grickanje tvrdih predmeta), konzumiranjem kisele hrane tj.pića ili neredovnom oranom higijenom.

2. U ŽIVOTU SE U PROSJEKU POTROŠI 38,5 DANA ZA PRANJE ZUBA

Ovdje je pravilnije reći da su ovi dani dobro iskorišćeni a ne potrošeni J. Održavanje higijene usne duplje dva puta dnevno vas , pored karijesa, štiti od niza drugih zdravstvenih oboljenja čija polazna tačna može biti upravo žarište u usnoj duplji.

3. U SVOM ŽIVOTU ĆETE PROIZVESTI VIŠE OD 25 000 LITARA PLJUVAČKE

Ova količina je jednaka zapremini oko dva olimpijska bazena. Podatak ne zvuči ni malo lijepo, međutim , trebate biti srećni što ste sposobni da proizvedete svu tu pljuvačku. Pljuvačka na prirodan način omogućava oslobađanje ostataka hrane i čišćenje zuba. Pored toga što  pomoću pljuvačke započinje proces varenja hrane ona štiti Vaše zubno meso od pretjeranog sušenja i samim tim čuva čuva zube i njihov potporni aparat.

4. OTISAK JEZIKA JE JEDINSTVEN

Baš kao što je otisak prsta jedinstven za Vas, otisak jezika ima iste te karakteristike. Položaj, oblik i raspored zuba se takođe razlikuje od osobe do osobe, zbog čega se upravo analiza dentalnih kartona može kosititi u svrhe utvrđivanja identiteta.

5. DA LI STE ZNALI DA VAŠI ZUBI POČNU DA RASTU I PRIJE NEGO ŠTO SE VI RODITE?

Vjerovali ili ne, čitav složeni proces razvijanja (da ne kažemo rasta jer će oni da niknu tek oko šestog mjeseca bebinog života) zuba počinje između šeste i osme nedjelje trudnoće, kada većina trudnica praktično i ne zna da je u drugom stanju. Zameci zuba se razvijaju ispod linije desni i tako „učahureni“ čekaju vrijeme za erupciju. Interesantno je da  se pored zametaka mliječnih zuba takođe razvijaju i zameci stalnih zuba u periodu oko dvadesete nedjelje intaruterinog života bebe.

Dr Slađana Bencun Vučenović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top