Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Anestezija u stomatologiji

Anestezija u stomatologiji

Lokalna anestezija se koristi kako bi se spriječio bol tokom intervencije kod stomatologa. Za razliku od opšte anestezije, lokalna anestezija izaziva utrnulost predjela koji treba da se podvrgne stomatološkoj proceduri.

Primjena lokalne anestezije je neizostavan dio savremene stomatologije koja pacijentu osigurava bezbolnost, a stomatologu pruža mogućnost neometanog rada.

Da li je lokalna anestezija kod stomatologa djelovala dobro?

Lokalna anestezija koristi se u svim stomatološkim disciplinama, a dvije najčešće tehnike su lokalna infiltraciona anestezija (tzv. pleksus-anestezija), koja se najviše daje prilikom zahvata u gornjoj vilici, i provodna anestezija (tzv. mandibularna anestezija), koja se najčešće primjenjuje prilikom izvođenja zahvata u donjoj vilici.
Osjećaj utrnulosti i bezbolnosti područja na kojem treba izvesti stomatološki zahvat je najbolji znak uspješnog djelovanja lokalne anestezije. U gornjoj vilici  je to područje manje jer je pod anestezijom samo područje neposredno uz korijen(ove) zuba na kojem će se raditi. Bezbolnost se provjerava laganim ubadanjem stomatološke sonde u sluznicu iznad korijena zuba, pažljivim započinjanjem bušenja zuba ili primjenom odgovarajućih toplotnih ili električnih testova. U donjoj vilici se zbog debljine kosti anestetik najčešće ne aplicira uz sam korijen zuba nego se anestezira izlazište donjega alveolarnog živca na unutrašnjoj strani uzlaznog kraka donje vlice. Primjenom anestetika na to mjesto anesteziraju se svi zubi s te strane donje vilice te pripadajuća sluzokoža i polovina usne. Osjećaj utrnulosti polovine usne sa strane s koje je primijenjen lokalni anestetik razmjerno je pouzdan pokazatelj da je anestezija djelotvorna. Ipak, evidentirani su slučajevi kada je usna utrnula, ali su prvi donji kutnjaci i dalje ostali neanestezirani.

Prije primjene lokalnog anestetika, pacijent je dužan upoznati stomatologa s eventualnim prethodnim iskustvima prilikom primanja anestezije, uključujući lokalne i sistemske komplikacije. Kod pacijenata koji su već imali problema s anesteziranjem, poput usporenog nastupanja bezbolnosti ili njenog potpunog izostanka, postoji mogućnost da djelovanje anestetika ponovo bude usporeno.

Početak djelovanja i trajanje lokalne anestezije

Anestetičko djelovanje infiltracione anestezije kod zuba gornje vilice nastupa u periodu od 2 do 5 minuta nakon deponovanja anestetika i ograničeno je samo na područje oko anesteziranog zuba. Uporedi li se s mandibularnom anestezijom, trajanje te anestezije znatno je kraće i zavisno od vrste anesteziranog zuba i vrste anestetika može biti od 10 do 60 minuta.

U većini slučajeva anestetičko djelovanje mandibularne anestezije započinje u period od 5 do 19 minuta od trenutka davanja  anestetika. Utrnulost usne nastupa nešto prije i to za od 3 do 6 minuta. Utrnulost će brže nastupiti na zadnjim zubima (kutnjaci) nego na prednjim zubima (sjekutići). Utvrđeno je da kod 12 – 20%  pacijenata anestezija djeluje sporije, pa će potpuna utrnulost nastupiti tek nakon 20 minuta, a kod 8 % pacijenata tek nakon 30 minuta. Zavisno od vrste  korišćenog anestetika, mandibularna anestezija traje od 2 do 3 sata. Dok anestezija ne prestane djelovati, a zbog nedostatka osjećaja boli, treba paziti da prilikom žvakanja ne dođe do mehaničkog oštećenja sluznice obraza.

Trudnoća, dojenje i lokalna anestezija

Trudnice, pogotovo u prvom tromjesečju trudnoće, trebaju odgoditi složenije stomatološke zahvate, pogotovo one kod kojih se planira operativni zahvat. Ipak, ako su stomatološki zahvati nužni, uvijek treba dobro procijeniti odnos potencijalne štete i koristi. S obzirom na to da se lokalni anestetici ne testiraju na trudnicama i kako ne postoje vjerodostojni podaci o njihovom uticaju na ljudsku trudnoću i fetus, proizvođači anestetika se zbog pravnih razloga ograđuju od neželjenih efekata. Ipak, određena testiranja anestetika provode se na životinjama te se anestetici klasifikuju s obzirom na njihov potencijalni uticaj na trudnoću. Većina uobičajenih anestetika smatra se sigurnima za upotrebu tokom trudnoće.

Kod dojilja, lokalni anestetici mogu preći u mlijeko u vrlo malim, zanemarivim količinama. Ako postoji strah od štetnog djelovanja anestetika na dijete, takvo mlijeko treba odstraniti pumpom za izdajanje. Takođe treba naglasiti da postoje anestetici sa manjom količinom adrenalina u sebi, ili čak njegovim odsustvom koji se smatraju bezbjednijim za upotrebu prilikom rada sa trudnicama.

Najbolji način za izbjegavanje  poteškoća je pravilno i redovno provođenje oralnohigijenskih mjera te posjećivanje stomatologa kako bi se orodentalni problemi riješili dok su u početnoj fazi i tako izbjegla potreba za komplikovanijim zahvatima.

Vrste anestezije

  • Anestetici koji se sastoje od Benzokaina, Eugenola i oblici Lidokaina se lokalno koriste da različite regione anesteziraju prije manjih procedura.
  • Azot oksid (N2O), takođe poznat kao “gas smijeha”, vezuje se za krvne ćelije u plućima i putuje do mozga, ostavljajući euforični osjećaj za većinu pacijenata. Ovo je vrst anestezije koja će vremenom postati jako primjenjivana zbog komfora koji nudi pacijentu I terapeutu.
  • Opšta anestezija se koristi da pacijenta dovede u stanje pospanosti ili da ih učini potpuno nesvjesnim bilo koje vrste bola.

Neželjeni efekti anestezije

Lokalni anestetici su najčešći lijekovi koji se koriste u stomatološkoj ordinaciji. Sljedeći neželjeni efekti, mada rijetko, mogu uslijediti nakon injekcije:

  • Hematom se može formirati kada igla pogodi krvni sud. Anestetik ponekad izaziva trnjenje van ciljane oblasti, usne se mogu opustiti, ali ovi efekti nestaju kada anestezija prodje.
  • Ponekad, adrenalin sadržan u anesteziji (da bi suzio krvne sudove) može da izazove da srce kuca brže, ali efekat traje samo minut ili dva.
  • Parestezija, kad igla može da ošteti nerv, uzrokujući trnjenje i bol poslije anestezija. Živac se sam izliječi vremenom, a simptomi nestaju za nekoliko dana.

Upozorenja

Alergijske reakcije na lokalne anestetike su veoma rijetke, ali je ipak važno da ih razmotrite. Vaš zubar Vas može pitati o bilo kakvim alergijama koje možda imate.

Broj injekcija po tretmanu nije neograničen. To je obično varira između dvije do pet kod odraslih prosječne težine.

Stomatolog može odlučiti da smanji epinefrin (adrenalin) kod pacijenta koji pati od srčanih oboljenja ili visokog krvnog pritiska.

Preporučuje se da pojedete lagan obrok ili užinu prije odlaska zubaru koji će vjerovatno koristiti lokalnu anesteziju prilikom tretmana, kako bi se ograničio ubrzani puls poslije injekcije.

Dr Slađana Bencun Vučenović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top