Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Pravilna njega zuba kod djece – kako početi?

Pravilna njega zuba kod djece – kako početi?

Na tržištu postoji mnogo različitih pasta za zube.  Paste u ludim bojama, paste s raznim okusima, paste namijenjene isključivo djeci ili odraslima, paste koje izbjeljuju, …

No ono što najviše zabrinjava je fluor koji se nalazi u većini zubnih pasta. Pa i dječjim. Naime do nedavno se fluor smatrao jednim od najzdravijih sastojaka svake zubne paste.

On je u najvećoj mjeri zaslužan za smanjenje karijesa, ali ako ga djeca uzimaju u prevelikim količinama može se razviti i blagi oblik fluoroze – oštećenje zubne cakline zbog prevelike količine fluora za vrijeme rasta i razvoja.

Pravilna njega zuba kod djece zahtijeva mnogo truda, volje i pažnje a evo  kako i početi.

Od 6 mjeseci 2 godine

Izbjegavajte upotrebu zubne paste. Dovoljna je mala mekana četkica jer djeca vole okus paste za zube s fluorom, pa je progutaju umjesto da je ispljunu. A tada tek počinju problemi jer tako dijete unosi dodatne količine fluora u sebe.

Ako ipak odlučite koristiti pastu za zube, odaberite onu s koncentracijom od 500 ppm (parts per milion) fluora.

Od 2 do 6 godine

Započnite s upotrebom paste za zube. Iako na tržištu postoje dječje paste za zube s manjom količinom fluora za djecu, ipak bi preporučili da posegnete za onima bez fluora.

Paste za zube bez fluora teško je naći u običnim trgovinama, pa ćete ih morati potražiti u specijalizovanim trgovinama i drogerijama.

No, ako stomatolog procijeni da vaš mališan spada u rizičnu grupu za nastanak karijesa, slobodno koristite pastu s fluorom (1000+ ppm), ali ne više od dva puta dnevno. Naravno, trebate je pažljivo dozirati – ne više od zrna graška.

Stariji od 6 godina

Djeca starija od 6 godina mogu koristiti zubne paste za odrasle, ali obavezno morate voditi računa o tome da je ne progutaju. Oni smiju koristiti zubnu pastu s koncentracijom od 1450 ppm fluora, ali prati zube samo dva puta na dan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top