Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Oralna higijena tokom praznika

Oralna higijena tokom praznika

Pravi razlog zbog kojeg bi slatkiši mogli oštetiti vaše prekrasne zube za vrijeme praznika  je sav taj šećer. Ali nije šećer taj koji stvara karijes  u vašem zubu. Uzročnik je bakterija koja raste na šećeru. Hraneći se polako šećerom, bakterije slabe caklinu i jednostavno prodiru  kroz nju. Dakle, pouka priče je da obavezno očistite zube nakon što ste pojeli slatkiše. Kako ne nosimo svi svoju omiljenu  četkicu za zube uvijek sa sobom, postoji nekoliko stvari koje možemo napraviti.

Jedna od najjednostavnijih stvari je da popijemo čašu vode za vrijeme uživanja u slatkišima. Voda će isprati višak šećera, ali ga se neće riješiti u potpunosti. Naravno, ispiranje usta coca colom i sličnim pićima obogaćenim šećerom neće nam pomoći. Prednost korištenja gume za žvakanje je aktiviranje  žlijezdi za lučenje sline. Slina je blago digestivna tečnost koja će razgraditi ostatke hrane I šećera.

Naravno, ništa ne može zamijeniti dobru, staru četkicu za zube. Ipak, potrebno je obratiti posebnu pažnju na problematična područja poput prostora između dva susjedna zuba. Tamo će se zadržati većina ostataka hrane i šećera iz jednostavnog razloga jer je riječ o teško dostupnim područjima kako za vaš jezik tako i za četkicu. Korištenje interdentalne četkice ili zubnog konca povećaće nivo vaše oralne higijene, a poenta priče je da nema razloga da slatkiši oštete vaše zube.

Uloga slatkiša je uljepšati našu svakodnevicu kroz konzumiranje nečeg ukusnog i uzbudljivog za naša osjetila u usnoj šupljini. Pažljiva oralna higijena dozvoljava uživanje u slatkim čarima života bez straha od posjete stomatologu zbog novog ispuna. Stoga uživajte tokom praznika u slatkišima na siguran način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top