Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Umnjaci (osmice) – da li ih treba vaditi?

Umnjaci (osmice) – da li ih treba vaditi?

Umnjaci (takođe poznati kao treći molari ili u narodu rečeno osmice) su zubi koji se pojavljuju na samom kraju usta između 18 i 25 godine života. Oni poslednji niču od stalnih zuba. Ako oni niknu i postave se normalno u zubni niz, mogu biti veoma korisni zubi. Ukoliko ih redovno perete mogu trajati cijeli život.

Impaktirani umnjaci

Zbog toga  što posljednji niču vrlo često nema dovoljno mjesta u vilicama za njih, te se pojave u ustima samo do pola, ili se uopšte ne vide. Takve zube nazivamo impaktirani zubi. Zbog otežanog pristupa njih je jako teško čistiti i vrlo brzo se pokvare. Uglavnom ih je nemoguće popraviti jer su nedostupni stomatologu u njegovom radu.

Čest su izvor infekcije. Preko krune zuba se uglavnom nalazi dio mekog tkiva ispod kojeg se zadržava hrana i to mjesto je vrlo pogodno za razmnožavanje bakterija. Ovaj dio gingive preko krune može biti otečen i bolan, i on može biti uzrok neprijatnog zadaha iz usta. Otok se može proširiti na obraz a regionalne limfne žlijezde mogu biti otečene. . Impaktirani umnjaci takodje remete normalan zubni niz potiskivanjem ostalih zuba naprijed. Pojedini ortodonti zahtijevaju rano vađenje umnjaka da ne bi doveli do neželjenog pomjeranja zuba .

Ciste se mogu formirati oko nekih impaktiranih zuba, stvarajuci deformitet u kosti i zahtijevaju obimniji hirurški zahvat..

Da li treba vaditi umnjake?

Ukoliko imate 25 godina ili manje i imate impaktirane umnjake, sigurno će vam biti bolje ako ih izvadite. Kod osoba koje imaju preko 30 godina a impaktirani umnjaci su duboko u kosti, oni se mogu ostaviti (uz periodične kontrole). Ukoliko su se djelimično pojavili u ustima tada se moraju vaditi kao kod mlađih osoba. Za svakog pacijenta se vrši procjena rizika i određuje da li će ta intervencija dati korist koju očekujemo.

Kada ih treba vaditi?

Čim se smiri akutna infekcija (ukoliko je postojala) zub treba izvaditi. Sada se preporučuje da impaktirane zube treba izvaditi između 14 i 25 godine života, bez obzira da li prave probleme ili ne.

Hirurško vađenje umnjaka se vrši pod snažnom lokalnom anestezijom i cijeli zahvat protiče bez bolova.

Cijela procedura traje oko pola sata do sat vremena, s’ tim da se ne može unaprijed prognozirati tačno trajanje intervencije.

Poslije operacije?

Oko dva sata poslije operacije, možete osjetiti :

– Bol i neprijatnost u vilici

– Otok, koji je najveći drugog dana poslije operacije.

– Prisustvo male količine krvi u pljuvačci. Ponekad traje i 2 do 3 dana poslije operacije.

– Otežano otvaranje usta i žvakanje,

Svi ovi simptomi su privremeni.

Higijena usne duplje poslije operacije

– Nemojte iritirati ranu, možete izazvati infekciju ili krvarenje. – Nemojte pušiti. Pušenje može produžiti krvarenje i usporiti zarastanje.

– Nemojte pljuvati, isisavati iz rane i sisati na slamku jer možete poremetiti koagulum(ugrušak krvi koji je na mjestu rane) i izavati alveolitis.

Kontrola bola. Poslije operacije biće vam propisan lijek protiv bola. Nemojte uzimati one lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu(npr.aspirin, andol…), jer možete produžiti krvarenje.

– Tečno kašasta ishrana je preporučljiva.

– Pojačana higijena usta. Dio sluzokože usta gdje se nalaze konci možete tretirati sa vaticom omotanom okolo prsta i natopljenom u čaj od kamilice. Na taj način ćete najbolje očistiti konce na kojima se lako zadržava hrana. Drugi dio usta redovno prati.

Treba da pozovete svog stomatologa ukoliko poslije hirurškog vađenja donjeg umnjaka primjetite neuobičajeno krvarenje, otok ili bol. Prvih 24 sata poslije hirurške intervencije su najgori, ali uz pomoć propisanih lijekova neprijatni simptomi su podnošljivi.

Različiti ljudi se oporavljaju različitom brzinom. U zavisnosti od težine hirurške intervencije, godina i regenerativnih sposobnosti organizma treba da očekujete da ćete se vratiti redovnim poslovnim aktivnostima za 2 do 4 dana.

NAPOMENA: Ukoliko ste nesigurni da li da prihvatite predloženu hirušku intervenciju, dobra ideja je da potražite mišljenje još jednog hirurga.

Dr Slađana Bencun Vučenović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top