Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Oralna leukoplakija

Oralna leukoplakija

Klinički se leukoplakija manifestuje kao tvrda, bijela naslaga na oralnoj sluznici. Smatra se prekanceroznom lezijom jer ima veći rizik za malignu transformaciju. Postotak maligne transformacije leukoplakije iznosi 5% u pet godina.

Doktori ne znaju što uzrokuje leukoplakiju, ali se smatra da su glavni krivci duhan, alkohol te stalna izloženost UV zračenju. Pušači imaju četiri do šest puta veći rizik za obolijevanje od leukoplakije i čine 75 do 97% oboljelih. Oko 60% leukoplakija se manje ili više povlači nakon prestanka pušenja.

Leukoplakija može imati različite simptome. Promjene se obično javljaju na desnima, na unutrašnjosti obraza, donjim dijelovima usta i jeziku. Simptomi leukoplakije su:

  • Bijela ili sivkasta naslaga koja se ne može sastrugati
  • Naslaga neravne, otvrdnule teksture, nalik naborima ili brazdama
  • Crvene lezije (crvene ranice u ustima), koje pokazuju pretkancerogene promjene
  • Izrasline na jeziku
  • Bijeli prištići u ustima

Bijeli prištići u ustima odnosno bijele ranice s crvenim rubom mogu se javiti prilikom nepravilne konzumacije aspirina npr. kada osoba zadržava tabletu između obraza i desni.

Kod većine ljudi, prestanak upotrebe duhana i konzumiranja alkohola poboljšava stanje. Kada to ne pokazuje rezultate ili ako lezije pokazuju rane znakove raka, vaš vas stomatolog može uputiti na liječenje, koje uključuje:

  • Naslaga leukoplakije mogu se ukloniti pomoću skalpela, laseromili ekstremno hladnom sondom koja smrzava i uništava stanice raka. Stanje se treba pomno pratiti jer su recidivi česti.
  • Najuspješniji tretman za leukoplakiju jest liječenje lezija rano i kada su još male. Redovni pregledi su važni, isto kao i rutinske provjere ustaza područja koja ne izgledaju normalno.

Iako većina slučajeva leukoplakije nije kancerogena, neki ipak pokazuju rane znakove raka. Iz tog razloga, najbolje je posjetiti stomatologa ako imate neobične i uporne promjene u ustima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top