Afte u ustima

afte srijeda

Afte su iritantna oštećenja sluzokože u ustima ( najčešće se javljaju sa unutrašnje strane usne, obraza ili na krovu usta), veličine bubuljice. Afte na jeziku nisu uobičajene, ali nam najviše smetaju pa uglavnom baš njih primjetimo. Najčešće nam prvo izađe balončić, na čijem mjestu, nakon pucanja, ostane mala površina oštećene sluzokože. Kao i kada se ogrebemo, taj oštećeni dio je ranjiviji, pa boli pri svakom dodiru: dok jedemo hranu, nekada i kada pričamo.

Niko ne zna tačan razlog pojave afti, niti zašto žene imaju više problema sa njima (a pogođene su čak 2 puta češće!). Izvjesno je, međutim, da je njihova pojava vezana za stres. Takođe, ukoliko su vaši roditelji imali afte u ustima velika je vjerovatnoća da ćete ih i vi imati.

Neke vrste voća, kao što su limun, narandže, ananas, paradajz i jagode, mogu biti okidači ili pogoršati situaciju kada su afte već izašle.

Moguća je i veza jedne supstance koja se nalazi u gotovo svim pastama za zube, sodium laurly sulfate, i pojave afti.

Afte nekada ukazuju i na druge probleme, kao što je generalno slab imuni sistem; loša ishrana; nedostatak vitamina B 12, cinka, folne kiseline, gvožđa; bolesti crijeva kao što su Kronova ili Celijačna bolest.

Treba znati i da afte u ustima nisu zarazne, i da ih nikome ne možete prenijeti.

Mogu li da sprečim pojavu afti?

Kako se ne zna tačan uzrok- ne možete ni spriječiti njihovu pojavu. Predlagane su razne tehnike, ali ne postoje dokazi da su one zaista djelotvorne.

Šta kada afta već izbije?

Ono što svako od nas može da uradi jeste da napravi običan slani rastvor kojim će ispirati usta: potrebno je samo pomješati ¼ kafene kašičice kuhinjske soli i 200ml vode.

Možete se obratiti stomatologu. Iako ne postoji lijek koji može izlječiti afte, postoje oni koji ubrzavaju obnavljanje sluzokože na tomo mjestu, a njih vam precizno može nanijeti samo stomatolog.

Saznajte i šta još možete sami uraditi kako biste smanjili nelagodnost kada afta već izbije.

Šta još treba znati?

Oštre ivice na zubnim naknadama (plombama, krunicama i protezama) mogu oštetiti sluzokožu. Tako, međutim, ne nastaje afta već obična ogrebotina. Ona će brzo zarasti, ali da se ponovo, na istom mestu, ne bi pojavila: obratite se stomatologu kako bi zaoblio dio koji smeta.

Dešava se da poslije posjete stomatologu pacijent posumnja da mu je izašla afta. Najčešće se, međutim, radi o nečemu drugom: desni su par sati nakon primanja anestezije utrnule, pa ih nekada gricnemo ili povrijedimo tokom jela. Toga nismo svjesni, jer ne osetimo bol u tom trenutku, a kada dejstvo anestetika prođe ne znamo šta se dogodilo. Ukoliko vam se tako nešto dogodi ne sekirajte se: sluzokoža u ustima brzo zarasta. Pametno je i zapamtiti za ubuduće da je dobro izbjegavati jelo dok dejstvo anestezije traje.

Postoje još neka oboljenja koja mogu ličiti na afte. Zato ukoliko primjetite da vam ta bubuljica u ustima duže traje obavezno se obratite stomatologu.

Izvor: dr-miona.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top