Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Amalgamske plombe da ili ne?

Amalgamske plombe da ili ne?

amalgamske plombe da ili ne srijeda

Dijelovi zuba oštećeni karijesom godinama su se ispunjavali sivom plombom, amalgamom, koji je u stvari smjesa srebra i žive. Oni traju dvostruko duže od bijelih verzija a naravno jeftiniji su. S druge strane, veliki broj stomatoloških ordinacija izbacuje ih iz upotrebe, a na nekim stomatološkim fakultetima u inostranstvu studente uopšte ne uče kako se te plombe postavljaju.

Onda je logično pitanje, da li su možda te plombe otrovne i šta će biti sa nama koji ih imamo u ustima?

Amalgam za punjenje zuba sadrži oko 50% elementalne žive i 50% drugih metala (uglavnom srebro). Amalgam se u većini svijeta još uvek smatra sigurnim za ljudsko zdravlje. Američka agencija za hranu i lekove U.S. Food and Drug Administration – FDA smatra da nije štetan za zdravlje. Ali u Norveškoj i Švedskoj je zakonom zabranjena amalgamska plomba, prije svega zbog štetnog uticaja žive na okolinu.

Sigurnost dentalnog amalgama

Sve su glasniji i oni koji tvrde da živa iz amalgama šteti ljudskom zdravlju.

I amalgam i mrtve zube sa šupljim korenskim kanalima, smatraju uzročnicima raznih bolesti, uključujući rak, multiple sklerozu, reumatoidni artritis, fibromialgiju, depresiju. Što se tiče depresije, kažu i da je amalgam djelimično kriv i za samoubistva stomatologa. Svima koji ih već imaju u zubima savjetuju zamenu za bijele plombe.

Iz američkog Centra za prevenciju i sprečavanje bolesti (CDC) tvrde da je vrlo malo naučnih dokaza da amalgam šteti zdravlju ili da uklanjanje sivih plombi donosi poboljšanje zdravstvenog stanja. Istraživanje sprovedeno 2004. od strane U.S. Public Health Servicea pokazalo je da nema dovoljno dokaza o vezi između žive u zubima i zdravstvenih problema, osim u rijetkim slučajevima alergijskih reakcija.

Izvor: www.dominomagazin.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top