Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Četkica za zube može biti opasna

Četkica za zube može biti opasna

-etkica za zube mo-e biti opasna. petak (1)

Vjerovali ili ne, ali na vašoj četkici za zube u svakom trenutku se nalazi čak 10 milijardi mikroba. Otkrivamo vam pet najčešćih grešaka koje činite kada je u pitanju higijena četkice za zube.

Četkica za zube je savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija, virusa, gljivica i plijesni što što pogoduje nastanku karijesa i bolesti desni, ali i streptokoknim infekcijama‘, upozorava stomatolog Gerry Curatola, osnivač Rejuvenation Dentistry i autor knjige Smile For Life.  Otkrio je najčešće greške koje čnimo kada je u pitanju higijena četkice za zube.

Držite je preblizu WC školjke

Četkice treba držati u zatvorenim kupaonskim ormarićima. Ukoliko ih držite na otvorenom, trebale bi biti udaljene od školjke oko dva metra. Istraživanja su pokazala kako neke bakterije, kao i fekalije, mogu dospjeti na četkicu i ostale površine koje su na manjoj udaljenosti od školjke. ‘Na četkici može biti više bakterija nego u WC školjci‘, pojašnjava Curatola.

Držite je plastičnoj kutijici

Ovo je jedna od najopasnijih metoda spremanja četkice za zube. Iako mislite kako time štitite svoju četkicu, u plastici se razvijaju virusi i bakterije. Nažalost, to što četkicu ostavljate u čaši znači da je izložena mikrobima i bakterijama. Umjesto toga, Curatola savjetuje da izaberete zaštitnu platnenu futrolu za četkicu za zube koja će pomoći da vlaga sa četkce brže bude upijena, a ujedno je i odlična zaštita protiv bakterija.

Dezinfikujete je u mikrovalnoj pećnici

Stručnjaci upozoravaju kako je takav način čišćenja četkice opasan. Naime, mikrovalovi i toplina stvaraju promjene na plastici, pa dolazi do otpuštanja bisfenola A koji može uzrokovati neplodnost i neke vrste raka. Umjesto toga, radije je isperite u mlakoj vodi i malo sapuna, dobro je isperite, a potom prekrijte zaštitnom tkaninom. Mijenjajte četkicu svaka tri mjeseca.

Mislite da pasta čisti i četkicu

Pasta ne djeluje kod sprečavanja bakterija na četkici i ukoliko vidite reklamu u kojoj se to navodi kao jedna od kvaliteta za određenu pastu za zube, ne nasjedajte.

Koristite paste s previše hemikalija

Izbjegavajte paste za zube koje sadrže natrij lauril sulfat i triklosan kopolimer. te hemikalije iritiraju sluznicu jer djeluju poput deterdženta. Ti antibakterijski spojevi mogu izazvati kontraefekt i povećati otpornost bakterija.

Izvor: magazine.net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top