Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Anemija i stomatološki zahvati

Anemija i stomatološki zahvati

Anemija nije bolest već skup simptoma koji karakteriše smanjenje kapaciteta krvi za prijenos kisika. Radi se o smanjenju broja pojedinih krvnih elemenata, a ne njihovom nedostatku. Može nastati kao posljedica:

  • Smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica (nedostatak željeza, vitamina B12, folne kiseline)
  • Gubitak krvi
  • Povećanog razaranja crvenih krvnih stanica (hipersplenizam, autoimuno razaranje)

Simptomi i promjene u usnoj šupljini

Dominantan klinički znak svih anemija u usnoj šupljini je bljedoća sluznice. Takođe dolazi do gubitka jezičnih papila i jezik postaje gladak. Može se pojaviti heilitis i afte. Ako stomatolog primijeti da postoje znakovi i simptomi anemije, pacijenta bi trebalo uputiti da napravi kompletnu krvnu sliku.

Stomatološki zahvati

Najčešće komplikacije stomatoloških zahvata kod bolesnika sa anemijom su usporeno zarastanje rana i sklonost krvarenju. Minimalan rizik za komplikacije stomatološkog zahvata imaju pacijenti s koncentracijom hemoglobin višom od 110 g/L  i bez izraženih kliničkih znakova bolesti. Rizik je povećan kod pacijenata koji imaju  hemoglobin niži od 110g/L, abnormalan puls ili zasićenje krvi kisikom ispod 91%. U takvim slučajevima zahvate bi trebalo odgoditi dok se stanje ne popravi.

Stomatoloski zahvati bi se trebali obavljati u mirnoj fazi  i trebali bi što kraće trajati kako bi se smanjio  stres koji može potaknuti reaktivaciju bolesti. Opasno stanje predstavlja aplastična anemija koja je uzrokovana zatajenjem koštane srži. Glavne komplikacije stomatoloških zahvata kod ovih pacijenata su infekcija i krvarenje. Modifikacije stomatoloških zahvata iste su kao i kod pacijenata s leukemijom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top