Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Estetika osmijeha u savremenom društvu

Estetika osmijeha u savremenom društvu

Estetika je postala važna u savremenom društvu jer definiše nečiji karakter. Kad se smijemo, naš osmijeh postaje meta posmatranja osobe s kojom komuniciramo. Dentalna estetika  je bitna u određivanju privlačnosti lica, pa tako ima ključnu ulogu u međuljudskim odnosima i društvu, a mediji i ostala sredstva masovne komunikacije daju sve više informacija o različitim estetskim dentalnim materijalima.

U prošlosti su funkcionalni zahtjevi bili glavni faktor u liječenju zuba, a danas fokus se pomaknuo prema stomatološkoj estetici  i pacijenti više nisu zadovoljni samo nadoknadama  koje omogućuju idealnu funkciju. Postići izgled prirodnih zuba postao je važan zadatak u svim granama stomatologije, pogotovo u protetici i restorativnoj stomatologiji. Stomatolozi  moraju biti spremni  na to da trebaju zadovoljiti estetske zahtjeve i očekivanja svojih pacijenata. Zbog toga estetski stomatološki zahvati predstavljaju velik  izazov stomatolozima.

Pacijenti i stomatolozi mogu imati različita mišljenja o estetski lijepom osmijehu, a kada je riječ o oralnom zdravlju mišljenja  zavise od pola, obrazovanja  i socijalnog statusa pacijenta, što znači da različite grupe  imaju i različita mišljenja o izgledu svojih zuba.

Percepcija pacijenta i njegova očekivanja u vezi s vlastitim izgledom važna su u planiranju terapije. Stomatolog  mora procijeniti pacijentove fizičke, biološke i estetske potrebe. Ako se postigne zadovoljstvo pacijenta, to potiče i njegovo učestvovanje u projektovanju osmijeha.

Studije takođe  pokazuju da pol utiče i na procjenu izgleda zuba i izgleda restoracija s tim da je zadovoljstvo kod žena daleko manje negoli kod muškaraca. Žene su osjetljivije od muškaraca kad je riječ o izgledu zuba.  Važnost za postizanjem dentalne estetike smanjuje sa godinama  i višim nivoom obrazovanja, rezultat je istraživanja.  Takođe  je poznato da su žene jedan od glavnih faktora u potrazi za estetskim stomatološkim zahvatom. Naime, one imaju manje samopouzdanja kad je riječ o fizičkom izgledu nego muškarci. Uprskos  mnogobrojnim dokazima da su žene sve zahtjevnije kad je riječ o stomatološkoj estetici, postoje i studije u kojima nije pronađena statistički značajna razlika prema polovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top