Atricija

Atricija je gubitak tvrdih zubnih tkiva uzrokovan kontaktom zuba o zub za vrijeme funkcijskih ili parafunkcijskih smetnji.

Razlikujemo fiziološku, interproksimalnu te inteziviranu i patološku atriciju.

Fiziološku atriciju karakteriše jednakomjerno i fiziološko trošenje tvrdih zubnih tkiva zuba čitave denticije. Najprije se troše incizalni bridovi sjekutića uz nestanak incizalnih brazda, a zatim se troše okluzijske plohe kutnjaka te na kraju palatinalne kvržice gornjih i bukalne kvržice donjih kutnjaka. Zubi su u alveoli normalno fiziološki pokretljivi, a žvakanjem se međusobno taru što vremenom dovodi do izmjene kontakta iz tačkastih u plošne. Nastale brusne fasete su glatke, sjajne i ovalne. Skraćenje zubnog luka u osobe stare oko 40 godina moguće je za oko 1 cm u gornje te 7 mm kod donje vilice. Interproksimalnom abrazijom zuba se sužavaju i pomiču mezijalo.

Intezivirana i patološka atricija se javlja kod različitih stanja poremećaja mineralizacije (amelogenesis i dentinogenesis imperfekta) i parafunkcija (bruksizam). Trošenje može biti generalizovano ili lokalizovano (najčešće patološke etiologije zbog restauracije ili loše navike).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top