Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Digitalna stomatologija

Digitalna stomatologija

Nove tehnologije posljednjih godina u velikoj mjeri mijenjaju naš svakodnevni život. To važi i za stomatologiju. Da li ste čuli za digitalnu stomatologiju? Zvuči super, ali šta je to u stvari? Kako to stomatologija postaje digitalna i šta to znači za pacijente?

Važno je znati da digitalna stomatologija nije zamjena za znanje, stručnost i vještinu stomatologa. Ona se odnosi na dijagnostičke tehnike ili stomatološke tretmane koji uključuju upotrebu digitalne (kompjuterski kontrolisane) tehnologije. Kada od stomatologa čujete da u ordinaciji ima digitalnu opremu, to znači da u radu koristi neke od sljedećih stvari: digitalni skener, digitalnu dentalnu fotografiju, Digital Smile Design softver, CAD/CAM tehnologiju, CEREC sistem i slično.

Ove nove tehnologije stomatolozima pomažu da stvari sagledaju iz nove, drugačije perspektive i znatno preciznije nego što je to bilo moguće prije digitalnih tehnologija.

Koje su prednosti digitalne stomatologije?

  • Ušteda vremena – sa digitalnim tehnologijama fajlovi su odmah dostupni, a procedure kraće i brže – što je prednost za stomatologe kao i za pacijente. Na primjer, pacijenti odmah mogu da vide digitalni snimak svojih zuba na monitoru ispred sebe. Nema uzimanja otisaka, nema čekanja, nema neprijatnosti. Sve se pojavljuje za par trenutaka na ekranu, savršeno precizno, odmah dostupno za dalji rad.
  • Izuzetna predvidljivost i preciznost – sa softverom Digital Smile Design pacijentima precizno možemo da pokažemo unaprijed kako će njihov osmijeh izgledati nakon tretmana. Više nema nagađanja, nedoumica, nesigurnosti i brige kod pacijenta kako će se sve uklopiti. Mogućnost greške svedena je na istorijski minimum. Nikada ranije nije bilo moguće predvidjeti tok tretmana sa ovolikom preciznošću. To je zasluga naprednih digitalnih tehnologija.
  • Povećana efikasnost dentalnih procedura- predvidivost, preciznost i brzina zajedno utiču na to da sada procedure teku glatko. Nema gubljenja vremena na nepotrebne korake, greške se skoro i ne dešavaju – sve to štedi materijal, vrijeme i novac i povećava efikanost.
  • Intervencije u ranoj fazi- nove tehnologije nam pružaju mogućnost da probleme sa zubima otkrijemo u veoma ranoj fazi. To znači da će naši pacijenti, ukoliko obavljaju redovne kontrole, rijetko kada doći u situaciju da se pojave u ordinaciji sa ozbiljnim problemima.
  • Digitalna baza podataka o pacijentima nam pomaže da brzo i lako imamo pregled prethodno urađene dijagnostike i svih tretmana. Stari snimci na papiru i kartoni pacijenata su otišli u istoriju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top