Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Avulzija ili traumatsko izbijanje zuba

Avulzija ili traumatsko izbijanje zuba

Avulzija je vjerojatno  jedan od najdramatičnijih oblika ozljeđivanja zuba pri kojem zbog fizikalne traume u području lica ili čeljusti dolazi do ispadanja zuba iz zubne alveole. Ovakav gubitak zuba obično je praćen ogrebotinama i krvarenjem u području lica i usta. Zbog ovih povreda roditelji nerijetko gubitak zuba primijete tek nakon dolaska lijekaru, što može biti dodatna komplikacija u zbrinjavanju i liječenju ozljede.

Istraživanja provedena u SAD-u pokazala su da godišnje bude više od milion slučajeva izbijanja zuba i to pretežno kod djece. Od ukupnom broju zubnih trauma, avulzijama zuba pripada između 7 do 13% slučajeva u mliječnoj denticiji i između 0,5 do 16% slučajeva u trajnoj. Zbog svog položaja u zubnom nizu, oblika i veličine, najizloženiji ovoj vrsti ozljede su gornji središnji sjekutići.
Avulzije su češće kod dječaka nego kod djevojčica, što se povezuje s njihovim izraženijom fizičkom aktivnošću prilikom igranja. U mliječnoj dnticiji najviše ozljeda nastaje u dobi između druge i treće godine života, kada se djeca počnu sve više samostalno kretati. Zbog nedovoljne koordiniranosti pokreta, često znaju pasti i pritom udariti o neki tvrdi predmet. U mješovitoj, odnosno trajnoj denticiji  najviše ozljeda nastaje u dobi između šeste i desete godine života, kada je pojačana socijalna aktivnost djece. Smatra se da su ozljedama zuba sklonija djeca koja pokazuju znakove hiperaktivnosti, smanjene pozornosti, impulsivnosti i neprilagodljivosti.

Iako ozljede zuba nisu opasne za život, one mogu izazvati brojne smetnje i komplikacije poput infekcije, apscesa, poremećaja u nicanju zuba, promjene boje zuba, ozljede zametaka trajnih zuba, ortodontskih anomalija nastalih zbog gubitka prostora u zubnom nizu… Pravilnom i pravovremenom reakcijom u slučaju avulzije moguće je spasiti više od dvije trećine izbijenih zuba te izbjeći brojne komplikacije koji mogu nastati kao posljedica ozljede.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top