Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Probiotici i dentalni karijes

Probiotici i dentalni karijes

Probiotici su živi mikroorganizmi koji primjenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne efekte na zdravlje domaćina. Probiotici pridonose mikrobnoj ravnoteži, štite organizam od štetnih mikroorganizama, pojačavaju imunološki sistem domaćina te tako imaju važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja. Kao probiotici se najčešće koriste bakterije. U usnoj šupljini bolesti koje nastaju djelovanjem bakterija su dentalni karijes i parodontne bolesti. Probiotici koje se koriste u liječenju oralnih promjena su u obliku pastila, tableta, kapsula, tečnosti za ispiranje, jogurta i sira.

Zubni karijes jedna je od najraširenijih bolesti današnjice. Razvija se na tvrdim zubnim tkivima kao posljedica bakterijske aktivnosti u zubnom plaku. Bakterije u biofilmu koje pogoduju razvoju karijesa pripadaju grupi streptokoka i laktobacila. Oni spadaju u acidogene bakterije jer fermentacijom šećera stvaraju kiseline, čime snižavaju pH usne šupljine i pogoduju procesima demineralizacije. Najveći karijesogeni potencijal ima Streptococcus mutans koji svojom kolonizacijom u zubnom plaku omogućava kolonizaciju drugih bakterija.

Mnoge od 700-tinjak bakterija prisutnih u usnoj šupljini mogu se ponašati kao probiotici i uticati na rast patogenih bakterija. Najčešće se koriste probiotici iz grupe Lactobacillus i Bifidobacterium. Istraživanja djelovanja probiotika u prevenciji karijesa bazirana su na spriječavanju rasta streptokoka, posebno Streptococcus mutans. Većina istraživanja koristi probiotike sadržane u mlijeku, sladoledu, jogurtu i ostalim mliječnim proizvodima koje su ispitanici konzumirali 7 – 15 dana. Kod njih je primjećeno smanjenje broja Streptococcus mutans nakon sedmodnevnog uzimanja sladoleda i sirutke koji su sadržavali probiotik.

Probiotici i proizvodi koji ih sadrže mogu se koristiti za smanjenje broja i sprječavanje razvoja patogenih mikroorganizama te na taj način kroz smanjenje demineralizacije uticati na prevenciju karijesa. Da bi se postigao odgovarajući efekat potrebno ih je upotrebljavati svakodnevno kroz dugi period.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top