Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Biofilm: prijatelj postaje neprijatelj

Biofilm: prijatelj postaje neprijatelj

Što kamenčići u potocima imaju zajedničko s zubima u vašim ustima? I jedni i drugi su prekriveni biofilmom. Dok kamenčići zbog biofilma postaju klizavi, biofilm na zubima uzrokuje probleme.

Od biofilma se možete razboljeti – ako nije razbijen i uklonjen na pravilan način.

Prvo se stvara pelikula. Ovaj ultra tanki sloj, napravljen od proteina i drugih sastojaka pljuvačke, prekriva netom očišćene zube nekoliko sati nakon čišćenja. Baš kao i na kamenčićima u prirodi, na zubima se formira tanki sloj biofilma – koji je debljine samo nekoliko mikrona, bez bakterija i vrlo jednostavan za uklanjanje.

Ova pelikula je prijatelj. Kao početni biofilm, ona je važna jer štiti zube na dva načina: prvo, štiti ih od napada kiseline i drugo, sprječava trošenje cakline zuba od drugih zuba i tijekom žvakanja hrane.

Zajednica biofilma

S vremenom dobro postaje loše – barem u ovom slučaju. Bakterije se uskoro počinju nakupljati. Prvi se sloj plaka počinje formirati.

Ako se dopusti plaku da se nastavi razvijati bez ometanja, novi mikroorganizmi se brzo okupljaju i neprestano umnožavaju. Novi slojevi su formirani – i plak je postao “strukturiran”.

Kada prijatelj postaje neprijatelj

U ovom strukturiranom plaku bakterije se ne drže samo zajedno, već stvaraju strukturiranu zajednicu, gdje se one međusobno opskrbljuju metaboličkim produktima preko posebno stvorenih kanala. Formiraju se lanci proteina i ugljikohidrata koji služe kao rezerve hrane i – što je još gore – ojačavaju naslage na zubima, čineći ih čvršćima i težima za ukloniti. I lanci koji su stvoreni i naslage koje nastaju su dobre za plak, ali su loše za oralno zdravlje.

Posljedice: karijes, gingivitis, parodontitis

Ovaj strukturirani plak sadrži mikroorganizme čiji je rast dodatno podržan konzumacijom hrane i pića s visokim udjelom šećera. Ovi mikroorganizmi koriste šećer i izlučuju pritom kiseline koje napadaju caklinu zuba: mineralne soli se rastapaju s površine zuba i kao posljedica nastaje karijes.

Također, tu su i metabolički produkti mikroorganizama. Ovi produkti iritiraju naš imunološki sastav i zajedno s prirodnim raspadanjem stanične stijenke, dovode do upale desni, poznate kao gingivitis. Ako se gingivitis ne liječi, posljedica može biti parodontitis, odnosno propadanja potpornog tkiva zuba. Dodatno, može se pojaviti i problem halitoze, jer bakterije u plaku često stvaraju jak miris sumpornih spojeva.

Oralna higijena znači razbijanje bakterijske zajednice

Četkica za zube, zubni konac i međuzubna četkica uklanjaju i novo formirani plak, kao i stariji, strukturirani plak – ili barem dezorganiziraju njegovu patogenu strukturu.

To je bit oralne higijene: razbijanje samodostatnog, dobro strukturiranog bakterijskog sastava (biofilm) temeljitim i pravilnim čišćenjem, jer je biofilmu potrebno nekoliko dana da bi se opet organizirao i osnažio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top