Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Modul 6 CS Orthoseminarsa – Impaktirani zubi u ortodonciji

Modul 6 CS Orthoseminarsa – Impaktirani zubi u ortodonciji

Impaktirani zubi su zubi koji se u potpunosti nalaze u kosti. Bez ortodontske terapije isti se ne mogu probiti u dentalni luk. Zato su svi impaktirani zubi predmet ortodoncije. Obično se radi o impaktiranim očnjacima iako se može raditi i o svakom drugom zubu, kao npr. premolarima, molarima ili sjekutićima. U principu riječ je o zubima u gornjoj čeljusti.

U većini slučajeva, pored impaktiranih zuba su prisutni i mliječni zubi, jer im impaktirani zubi ne dozvoljavaju resorpciju, ili je riječ o prekobrojnom zubu – meziodens koji „blokiraju“ njihovo izbijanje (foto 1).

foto 1

U našoj ordinaciji mi razlikujemo tri različita položaja impaktiranih zubi:

1.) Vertikalni položaj (foto 2)

foto 2

2.) Nagnuti zub ca.45°

3.) horizontalni položaj (foto 3a i 3b)

Kod položaja broj 1 zubi obično izbiju sami, čim se napravi mjesto za njih. Mi širimo prostor većinom sa Niti oprugama (u prednjem dijelu) ili ss-oprugama (kod bočnih zubi npr. 5ica DČ). Kod impaktiranih očnjaka ostavljamo obično mliječne trojke, sve dok ne napravimo dovoljno mjesta kako pacijent nebi imao prazninu na duže vrijeme.

Izbijanje kod vertikalnog položaja traje prema našem iskustvu 3-6 mjeseci nakon što smo stvorili prostor za zub.

Kod položaja 2 i 3 zub se mora u pravilu kirurški osloboditi i pričvrstiti lančić koji će aktivno pomicati zuba. Oslobođeni, impaktirani  zub bi trebao biti potpuno suh kod lijepljenja lančića. Površinu zuba jetkamo (npr. Etch & Prime) a lijepimo sa (npr. Transbond Color Change). Nakon polimerizacije radimo test čvrstoće kroz nježno povlačenje na lančić. Zalijepljena površina bi trebala izdržati vučnu silu od ca. 250gr (Foto 4). Mi radimo sa silom od 100 – 150gr za ortodontsko korigiranje zuba.

foto 4

U idealnom slučaju kod kirurškog zahvata nakon lijepljenja i šivanja zlatni lančić bi trebao izači točno na alveolarnom grebenu i u sredini između susjednih zubi (za 3 točno u sredini između 2 i 4).

Nakon što je zub na svome mjestu moramo ga derotirati i dovesti u korektan zagriz.

Kao zaključak o impaktiranim zubima, možemo govoriti o “jednostavnim slučajevima” koje svaki dobro obučeni stomatolog može riješavati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top