Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Biološki faktori i preparacija zuba za cirkonij oksidne i metal-keramičke protetičke radove

Biološki faktori i preparacija zuba za cirkonij oksidne i metal-keramičke protetičke radove

porcelanske-krune

Kliničar mora pažljivo procijeniti stanje pulpe zuba prije brušenja. Na zubima mnogih pacijenata kojima su potrebne krunice izvršene su mnogobrojne restaurativne procedure tokom niza godina, a svaka je od njih stresno djelovala na zub i povećala rizik od nekroze zuba. Ukoliko postoji veći rizik od ugrožavanja pulpe zuba na koji se stavlja krunica, važno je prije pripreme provesti endodontsku terapiju. Trepanacija zuba kroz potpunu keramičku krunicu veoma je zahtjevan postupak i često rezultira oštećenjima koja se mogu pogoršati do te mjere da ponavljanje restauracije postane neophodno. Cervikalna preparacija zuba trebala bi biti zaobljena ili žljebasta pod 90° prema vanjskom uglu korijena i važno je da površine budu veoma glatke. Položaj ruba stepenika kritičan je za dugoročno zdravlje gingive. Subgingivalna estetska preparacija mora se smjestiti u sulkusu zuba kako se manja povlačenja gingive ne bi otkrila, no nikako ne preduboko kako se ne bi ušlo u pričvrsni epitel i naštetilo biološkoj širini zuba, čime bi se uzrokovala hronična upala gingive.

Biolo-ki -imbenici i preparacija zuba nosa-a za cirkonij oksidne i metal-kerami-ke proteti-ke radove utorak 1Važno je razumjeti da upotreba potpuno keramičkih restauracija umjesto metal-keramičkih restauracija ne garantuje besprijekornu estetiku. Kliničari moraju paziti na brojne detalje kako bi im uspjeh bio osiguran. Jedan od najvažnijih detalja svakako je pravilna priprema zuba, uključujući i završnu geometriju zuba. Važno je da stomatolog osigura dovoljno mjesta nazubu kako bi zubni tehničar imao optimalne uslove rada i uspješno postigao fiziološke konture krunice. Mora se  ukloniti najmanje 1,2 do 1,5 milimetara zuba na svim stijenkama kako bi se osiguralo dovoljno mjesta za bazu i sloj keramike. Komparativni estetski potencijal keramičkih restauracija od cirkonijevog oksida  teško je procijeniti ili kvantifikovati, jer veoma zavisi o individualnom umijeću tehničara.

Preparacija zuba za cirkonij oksidne i metal-keramičke radove je vrlo slična. Tangencijalna preparacija se osim zbog ugrožavanja gingive mora izbjegavati i zbog značajnog povećavanja rizika od frakture krunice od cirkonij oksidne. U izuzetnim slučajevima (npr. jako nagnuti zub) može se izvesti tangencijalna preparacija te se cirkonij oksidna čahura ili metal na tom mjestu ne oblažu keramikom. Debljina koja nam je potrebna za cirkonij oksidnu čahuru iznosi  0,4 mm a za keramiku minimalno 0,6 mm. Kod metal-keramičkih radova debljina za metal je 0,3 mm, opaker 0,1 mm i obložnu keramiku 0,6 mm.

Biolo-ki -imbenici i preparacija zuba nosa-a za cirkonij oksidne i metal-kerami-ke proteti-ke radove utorak 2

Preparacija prednjih zuba

Potrebna debljina preparacije cirkularno uz vrat zuba iznosi 1 mm. Idealan ugao konvergencije iznosi 6°– 8°, a prelazi moraju biti zaobljeni. Gledajući s estetske strane incizalni brid je neophodno skratiti za 2 mm. Minimalna širina preostalog incizalnog brida kod cirkonij oksidnih radova mora iznositi 0.9 mm u vestibul-oralnom smjeru da bi bili sigurni da će uređaj za glodanje moći izglodati unutrašnju površinu cirkonske jezgre. Preparacija se vrši dijamantnim svrdlima sa crvenim kolenjakom.

Preparacija bočnih zuba

Za restauracije u lateralnoj regiji minimalna debljina keramike okluzalno iznosi 1 mm. Cirkularno moramo izbrusiti 1.5 mm debljine zuba a okluzalno 1.5 – 2.0 mm, što nam omogućava minimalni prostor za cement,  jezgru i obložnu keramiku. Stepenik mora biti od 0.8 do 1.0 mm, a preparacija bočnih stijenki moraju biti konično pod uglom  6° – 8°. Prelaz bočnih stijenki u okluzalnu plohu ne smije imati oštrih rubova, a šiljasti rubovi na stepeniku moraju se izbjegavati. Preparacija na okluzalnoj plohi ne prati u detalje anatomiju zuba koji prepariramo već se pojednostavljuje. Preparacija je  u obliku „V“ pod uglom od 120° do 140°, što nam garantuje tačnu reprodukciju unutrašnje plohe jezgre cirkonijevog oksida tokom  procesa glodanja te stoga i dobro nalijeganje krunice u tom dijelu. Brusi se dijamantnim svrdlima i crvenim kolenjakom.

Kod velikih radova kvalitet preparacije može biti upitan pa se savjetuje uzimanje anatomskog otiska po završetku preparacije te izliti ga u brzo stvrdnjavajućem gipsu. Model se potom može skenirati, a računar će nam pokazati na problematična podminirana mjesta. Mora se paziti da nema oštrih rubova i da su rubovi fino zaglađeni zbog moguće perforacije cirkonij oksidne jezgre tokom glodanja .

Izvor: Quinn JB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top