Home / Slobodno vrijeme / Dojenjem do zdravog i lijepog osmjeha

Dojenjem do zdravog i lijepog osmjeha

Mother's love

Dojenje je najbolja praksa koja osim što ima ogroman uticaj na razvoj imuniteta kod djeteta, utiče i na njegovo dentalno zdravlje. Malokluzije predstavljaju poremećaje zagriza, tj. odnosa gornjih i donjih zuba u vilicama, ali i odnosa samih vilica. Pravilan zagriz određen je pravilnim rasporedom i položajem zuba u zubnom luku, ali i pravilnim odnosom vilica.

Postoje parametri koji se gledaju i na osnovu kojih se određuje da li ima i o kojoj vrsti poremećaja-okluzije zagriza se radi. Mnogo je faktora koji mogu dovesti do malokluzija, od kojih je vodeći nasljeđe. Međutim, jako je puno i onih spoljnih faktora koji mogu doprinjeti i uticati da se neka malokluzija razvije. Takve faktore moguće je izbjeći ili njihov uticaj umanjiti, a tome može značajno doprinjeti i dojenje djeteta najmanje do njegove godine dana. S obzirom da je i više nego poznata činjenica kako dojenje predstavlja najbolji mogući način ishrane djeteta, brazilski istraživači su došli do još jedne zanimlive istine. Naime, prema njihovoj studiji, uz činjenicu da dojenje omogućava mališanima razvoj naprednijeg imunog sistema, nudi i brojne druge koristi kad je u pitanju dentalno zdravlje djeteta.

Majke koje doje svoju djecu najmanje godinu dana, umanjiti će rizik od razvijanja ozbljnih problema sa zagrizom u kasnijem periodu. Pomenuti istraživači su testirali 153 djece. Majke su trebale odgovoriti na različita pitanja vezana za period do 6 mjeseci starosti svog djeteta. Pitanja su se odnosila na dojenje, hranjenje na bočicu , sisanje palca , korištenje cucli.

Druga grupa pitanja se odnosila na period djeteta od 3 do 5 godine, a bila su potpuno ista kao i prethodna. Vremenom, dok mališani odrastaju, kod gotovo polovine se razvije neka vrsta malokluzije (problema sa zagrizom).

Rezultati studije nakon upoređivanja podataka su pokazali sljedeće:

  • Dojena djeca (dojena najmanje 12mjeseci), imala su 56% manju šansu da se kod njih razvije neka od malokluzija, u poređenju sa djecom koja su dojena kraći period. U analizu su bili uključeni i ostali faktori koji bi mogli uticati na razoj malokluzija kod djece, poput bočice, ili cucle.
  • Djeca koja su dojena dovoljno dugo, imaju puno manje šanse da u budućnosti usljed problema sa malokluzijom, odosno rasporedom zuba, budu primorana podvrgnuti se ortodontskoj terapiji, koja podrazumjeva nošenje bravica (fiksni ortodontski aparat, u narodu poznat kao dječija proteza).

Ranije studije na ovu temu su pokazale da dovoljno dugo dojena djeca dosta rjeđe imaju «otvoren zagriz» koji predstavlja veliki problem kako estetski, tako i funkcionalni. Zbog svega navedenog, majke bi trebale ulagati dodatne napore i posvetiti puno više pažnje dojenju, umjesto što olako prelaze na ishranu flašicom i adaptiranom formulom.

Izvor: djeca.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top