Home / Slobodno vrijeme / Zašto ne možemo odoljeti jagodama?

Zašto ne možemo odoljeti jagodama?

Za-to ne mo-emo odoljeti jagodama subota

U jeku smo sezone jagoda, a ovo slasno voće nije samo dobro za zdravlje, već i za ljepotu Zbilja su rijetki oni koji ne vole jagode! Jagode obiluju vitaminom B6 koji je važan za lijepu kožu, a sadrže i sekundarne biljne tvari koje pročišavaju krv i organizam te vitamin C koji učvršćuje vezivno tkivo u tijelu.

Niskokalorične su pa su idealno voće ako ste na dijeti. Istraživanja su pokazala da su jagode saveznici u borbi protiv viška kilograma jer zbog nekih nutritivnih sastojaka ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi. Jedna šalica jagoda ima samo 49 kalorija, a u borbi protiv debljine pomažu i jer povećavaju proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, dok antocijanini i elagična kiselina pomažu u kontroliranju razine šećera u krvi. Kad je riječ o njihovu pozitivnom djelovanju na zdravlje, jagode kao ‘supervoće’ u sve većoj mjeri prepoznaje i moderna medicina. One su bogate protuupalnim i antikancerogenim sastojcima.

Prehrana bogata jagodama može pomoći u prevenciji želučanih bolesti i stvaranja čira, smatraju znanstvenici. Jagode su među najpopularnijim voćem, a zanimljivo je da se danas uzgaja čak oko 600 raznih vrsta jagoda.

Jagode smanjuju proljetni umor, ubrzavaju cirkulaciju i čiste krv, a odličan su izvor vitamina C značajnog u borbi protiv slobodnih radikala i celulita.

Inače, jagode imaju više vitamina C od naranče ili grejpa. Studija American Journal of Clinical Nutritiona pokazala je da konzumacija namirnica bogatih vitaminom C rezultira manjim razvojem bora te stvaranjem suhe kože. Vitamin C pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, tkiva i organe.

Možda ne znate, ali jagode izbjeljuju zube, tvrde i holivudske ljepotice, među kojima i Catherine Zeta-Jones. Trljajte cijelu ili zgnječenu jagodu po zubima. Jagode čine čuda zahvaljujući enzimima koje sadrže jer oni izbjeljuju zube i čiste zubne naslage. Zbog šećera koji sadržavaju jagode, nakon ovog postupka preporučuje se zube oprati zubnom pastom.

‘To je najbolji prirodni izbjeljivač za zube i zbilja djeluje’, kaže Catherine. Pa ako može, ona zašto ne biste probali i vi!

Jagode su dobre i za kosu. Ukoliko je vaša kosa crvenkasta, sjaj ćete postići maskom od jagoda. Nekoliko jagoda (5-6 komada) zgnječite i pomiješajte s 2 dcl soka od jabuke. Ostavite na kosi 10-30 minuta, te isperite neutralnim šamponom. Imate li smeđu kosuumjesto soka od jabuke upotrijebite sok od ribizla ili borovnice.

Za glatku kožu probajte napraviti masku od svježih jagoda (koristite je jednom do dva puta sedmično).

U mikser ubacite šalicu svježih ili smrznutih jagoda. Može se napraviti kombinacija jagoda, malina i kupina. Dodajte jogurt te žličicu meda koji je učinkovit za vlaženje kože. Pazite kako nanosite masku jer je rijetka i neka stoji oko osam minuta prije ispiranja.

Izvor: tportal.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top