Home / Slobodno vrijeme / Budućnost bez zubarskih bušilica i boli

Budućnost bez zubarskih bušilica i boli

Budu-nost bez zubarskih bu-ilica i boli petak

Gotovo da ne postoji osoba kojoj odlazak zubaru nije traumatičan ili u najmanju ruku stvara nelagodu. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naučnici u Londonu razvijaju bezbolni postupak stavljanja plombi koji bi omogućio popravak zuba bez korištenja zubarske bušilice ili injekcije.

Nova tehnika liječenja zuba razvijena u londonskom King’s Collegeu, odbacuje plombe i umjesto toga potiče zube da se sami poprave.

Karijes se uobičajeno uklanja bušenjem zuba, nakon čega se šupljina ispunjava tvarima poput amalgama ili kompozita koji se nalaze u plombama.

Novi tretman, naziva Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER), ubrzava prirodno kretanje kalcija i fosfata u oštećenom zubu.

Proces se sastoji od dva dijela. Najprije se tretira i priprema oštećena površina zuba, a potom pomoću slabe električne struje ‘ugurava’ minerale na dio zuba koji se popravlja. Ova tehnika mogla bi postati široko dostupna za tri godine.

Profesor Nigel Pitts, s londonskog King’s Collegea kaže: ‘Način na koji danas liječimo zube nije idealan, punimo zube plombama, a prije toga ih bušimo, i ciklus se ponavlja jer svaki ‘popravak’ na kraju treba ‘popraviti’.

‘Uređaj je blaži prema pacijentu i bolji za zube, a osim popravaka može se koristiti i za izbjeljivanje zubi’, kaže Nigel Pitts.

Izvor: magazin.net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top